Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ošetření sestrou - poplatek

Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně platby registračního poplatku 30kč. Ačkoli lékař se v ordinaci ten den nezdržoval a sestra pouze sundala náplast na coratest test, vyžadovala zaplacení tohoto poplatku. Zítra jdu opět a opět budu platit. Mého kožního lékaře navštěvuji dvakrát v týdnu (koukne, většinou napíše recept na jinou mast) a já opět platím .Je to správné jednání? Děkuji.

anna1

Odpověď:

Dobrý den, 

obdobný dotaz jsme již zodpovídali například zde. Regulační poplatek ve výši 30 kč se platí za návštěvu lékaře, při níž bylo provedeno tzv. klinické vyšetření. Tím se rozumí vyšetření, které je provedeno před léčebným úkonem (i za účelem navržení léčebného postupu), nebo za účelem kontroly průběhu nebo výsledku léčby. 

V prvním případě (ošetření sestrou) byste tedy regulační poplatek platit neměla. Vyšetření musí být provedeno lékařem, za práci sestry (odběry krve, převazy apod.) se poplatky neplatí. Doporučujeme Vám promluvit si nejprve se zdravotní sestrou, případně s lékařem, bude-li to možné, a pokusit se jim vysvětlit, že po Vás poplatek žádají neoprávněně. V případě, že by Vaše argumenty nebyly brány v potaz, se můžete obrátit na Vaši zdravotní pojišťovnu. 

V druhém případě (návštěvy kožního lékaře) jsou však poplatky pravděpodobně vybírány oprávněně. Klinickým vyšetřením se totiž rozumí i právě kontrola průběhu léčby a prohlídka za účelem navržení léčebného postupu. Pro celkové výdaje za platby regulačních poplatků je však stanoven roční limit. Pokud by celková výše Vámi zaplacených regulačních poplatků přesáhla v jednom kalednářním roce 5000 Kč (případně 2500 Kč u pojištěnců starších 65 let), je zdravotní pojiťovna povinna uhradit částku, o kterou je tento limit překročen. Do limitu se přitom započítávají poplatky za návštěvu lékaře, za recept, a za určitých podmínek i doplatky za léky. Překročení limitu musí sledovat zdravotní pojišťovna a částku zaplacenou nad limit pacientovi vrátit, pacient si však může o informace z pojišťovny zažádat i sám. 

Více informací o regulačních poplatcích, případně stížnostech lze nalézt na našich stránkách. 

 

Vaše Férová nemocnice 

 

11.11.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS