Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Péče gynokologa a PA během těhotenství

Dobrý den, dnes jsem byla již na druhé těhotenské kontrole u své gynekoložky. Ke konci jsem jí řekla, že tentokrát (jedná se o druhé miminko) bych ráda chodila již během těhotenství k porodní asistentce, kterou bych chtěla mít i u porodu. Gynekoložka mi na to oznámila, že samozřejmě můžu chodit do těhotenské poradny ke komu chci, ale musím si vybrat buď jen ji a nebo jen soukromou porodní asistentku (která nemůže dělat např. odběry krve), že si nemůžu vybírat jen některé úkony, které bych absolvovala u lékaře a zbytek u porodní asistentky. Proto mi nevydala ani těhotenskou průkazku, kterou již před tím vyplnila. Myslím si, i na základě předchozích dotazů zde v poradně - http://www.ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/deti-a-rodice-porod-28/n-gynekolozka-jed-3354.html a http://www.ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/deti-a-rodice-porod-28/n-mam-pravo-na-hr-3240.html - že lékařka nemá pravdu. Předpokládám, že můžu chodit na většinu kontrol k porodní asistence a ke své gynekoložce jen na odběry krve, stěry na streptokoka a případné ultrazvuky. Nepletu se? Děkuji za zodpovězení dotazu.

Katy

Odpověď:

Dobrý den,

porodní asistenka má v kompetenci pracovat i bez dozoru lékaře, ve své ordinaci nebo doma u budoucí matky. Kromě toho, že provází matku během celého jejího těhotenství a pak i v šestinedělí, může vypsat těhotenskou průkazku, provádět některá vyšetření a také předepisovat vyšetření u lékaře.

Vzhledem k tomu, že pacient má právo si sám zvolit poskytovatele zdravotních služeb a právo na bezplatnou zdravotní péči, nemůže vám vaše gynekoložka odmítnout provést vyšetření, ani za ně požadovat úhradu, kterou byste jinak neplatila jen proto, že jse si zvolila porodní asistentku.

Máte právo si vybrat, kterou péči u ošetřující lékařky chcete čerpat a kterou ne. Lékař není oprávněn Vás odmítnutím části péče „trestat“ vyžadováním úhrady, pokud jde o hrazenou péči z veřejného zdravotního pojištění.Věc můžete oznámit Vaší zdravotní pojišťovně s tím, že došlo k odmítnutí poskytnout hrazené péče. Ve vaší situaci je také možné podat stížnost k České lékařské komoře, ale i přímo lékařce, pokud by nedošlo k vyřízení vaší žádosti, následně se můžete obrátit k zřizovateli, ke krajskému úřadu – odboru zdravotnictví. Bylo by také dobré kontaktovat svou zdravotní pojišťovnu a ujistit se o hrazení vybraných ošetření.

Vaše Férová nemocnice

16.1.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS