Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Placené založení karty

Dobrý den, chtěla jsem se objednat ke gynekologovi, ale jelikož by to byla moje první návštěva u něj (a první vůbec), tak mi sestřička řekla, že se mnou bude muset založit kartu a že si za to účtují poplatek 500 korun. Nikdy jsem se ještě s tímto přístupem nesetkala. Vždy mi byla nová karta vystavena bezplatně, tak mě zajímá, jestli je to oprávněné, nebo mám radši hledat jiného lékaře.

Hana

Odpověď:

Dobrý den,

naše poradna již podobný dotaz řešila zde.

Jestliže je lékař ve smluvním vztahu s Vaší zdravotní pojišťovnou a poskytuje hrazenou zdravotní péči, na základě zákona o veřejném zdravotním pojištění, má právo vybírat pouze příplatky za nadstandardní péči. Poplatky, které zmiňujete, lékař není oprávněn vybírat.

Jiný případ nastane, jde-li o soukromého lékaře, jehož péče není hrazena ze zdravotního pojištění. V tom případě jsou poplatky mezi ním a Vámi dané Vaší vzájemnou dohodou. Jedině pak může takovéto poplatky požadovat.

Poplatek za registraci máte právo odmítnout či jej vymáhat zpět; jednalo by se totiž o bezdůvodné obohacení lékaře. Více se můžete dočíst ve výše zmíněném zodpovězeném dotazu.

V případě, pokud nechcete podstupovat spor s Vaším lékařem, Vám doporučujeme informovat Vaší zdravotní pojišťovnu, která Vašemu lékaři registraci v rámci Vašeho zdravotního pojištění proplatí a informovat ji o jeho postupu, aby se předešlo zdvojení plateb lékaři za jednu službu.

Vaše Férová nemocnice

7.9.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS