Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Placení za nedbrovolnou hospitalizaci

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat. Před rokem jsem byl údajně nedobrovolně hospitalizovaný na psychiatrické klinice, ale slyšel jsem, že za nedbrovolnou hospitalizaci se neplatí. Je to pravda? Dobrovolný vstup jsem podepsal a platil, ale zároveň mi tenkrát paní ze soudu oznámila, že tam nejsem dobrovolně a začalo řízení, ale regulační poplatky jsem platil. Děkuji za odpověď.

mates.cz

Odpověď:

Dobrý den,

ve Vašem případě je nejprve nutné zjistit, zda-li jste byl hospitalizován dobrovolně či nikoliv.

Nedobrovolná hospitalizace zejména na psychiatrické klinice je možná pokud, pacient ohrožuje bezprostředně a závažným způsobem sebe nebo své okolí a jeví známky duševní poruchy nebo touto poruchou trpí nebo je pod vlivem návykové látky a tuto hrozbu nelze odvrátit jinak, nebo jeho zdravotní situace pacienta vyžaduje poskytnutí bezodkladné péče a zároveň neumožňuje, aby vyslovil souhlas. Z výše uvedeného plyne, že nedobrovolná hospitalizace je obecně možná, pokud ji pacient objektivně potřebuje a sám není schopen určit tuto potřebu. 

Pokud jste však dobrovolný vstup podepsal, nejedná se o nedobrovolnou hospitalizaci, nýbrž o dobrovolnou. 

Je potřeba aby jste si vyžádal dokument, který jste podepsal. Pokud budete přesvědčen, že jste jej podepsal nedobrovolně nebo bez Vaší vůle, mohlo by se jednat o neplatný souhlas a bude se jednat o nedobrovolnou hospitalizaci. Dále je třeba zjistit jakého řízení jste se účastnil. V případě nedobrovolné hospitalizace má zdravotní organizace povinnost tento fakt oznámit do 24 hodin soudu a ten pak rozhoduje o její přípustnosti. V takovém případě nemůžete ukončit léčbu dobrovolně a ani nemůžete rozhodnout o jejím způsobu. V rámci dobrovolné hospitalize neprobíhá řízení ohledně přípustnosti hospitalizace, máte právo ukončit léčbu sám a rozhodovat o jejím způsobu.

V rámci nedobrovolné hospitalizace, která byla potvrzena soudem Vám skutečně nenáleží povinnost Vaši hospitalizaci hradit. U dobrovolné hospitalizace tomu tak není. Více o poplatcích se dozvíte v často kladených dotazech v sekci regulační poplatky. 

Vaše Férová nemocnice.

 

2.7.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS