Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

platba lékaři za administrativní práci

Dobrý den
Potřebuji od svého praktického lékaře vypsat papír pro pojištovnu jelikož žádám o plnění v rámci mého životního pojištění.
Zajímá mě jestli lékař může chtít za toto zaplatit,popřípadě jestli je nějak upraveno kolik ?
Dále,lekář má u sebe tento dokument již skoro měsíc. Je nějaká doba za kterou je povinen toto vyřešit,nebo je to čistě na lékaři a já mohu čekat klidně půl roku ?
Děkuji a přeji hezký den

Petr

Odpověď:

Dobrý den,
 
ano, chcete-li aby tento lékař vystavil posudek, musíte poplatek uhradit. Vystavení dokumentu pro pojišťovnu k lékařským výkonům, které se nehradí ze zdravotního pojištění. Provádí se na žádost pacienta a ten si je tedy platí sám. Pro výkony nehrazené ze zdravotního pojištění neexistuje žádný právní předpis, který by určoval jejich ceny nebo je nějakým způsobem vymezoval. Cenu těchto výkonů každý lékař stanovuje individuálně a jde v zásadě o cenu "smluvní", kdy je při jejím stanovení vázán pouze obecnými ustanoveními zákona o cenách, tedy tím, že cena nesmí být nepřiměřená vynaloženým nákladům a přiměřené odměně.
 
Ceny musí mít lékař uvedené v ceníku služeb a předem o nich informovat pacienta. Je možné, že jiní lékaři v okolí mají stanovené levnější posudkové služby. Jestliže nechcete platit vysoké platby za posudky, můžete se pokusit najít lékaře, který tyto služby poskytuje levněji, a přeregistrovat se k němu.
 
Co se týče doby za kterou je lékař povinnen vystavit tento dokuemnt, tak není žádný zákonem stanovený limit. Prax lékařu je ale vystavit dokument do 30 dnů, nebo na Vaší domluvě. Zkuste kontaktovat svého lékaře a vystavení tohoto dokumentu urgovat.
 
S pozdravem,
Vaše Férová nemocnice

9.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS