Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Platba za aplikaci vakciny

Dávám očkovat 4 letého syna na klíšťovku. Dnes jsme byli po roce - na třetí dávce, tu jsem si přinesla s sebou. Doktorka aplikovala vakcinu a chtěla po mě 200 Kč. Peníze jsem s sebou neměla - toto jsem opravdu nečekala. Myslím, že je to přehnané, nebo ne?

jamala

Odpověď:

Dobrý den,

z Vašeho dotazu vyplývá, že jste již vakcínu pořízenou měli a poplatek tedy pravděpodobně představuje jen cenu výkonu, tedy aplikaci. Podobný dotaz jsme již zodpovídali dříve zde. Co se týče charakteru tohoto diskutabilního problému, lze namítnout, že se jedná o lékařský výkon, jehož cílem je zachovat Váš zdravotní stav a jako takový by neměl být zpoplatněn. Všeobecně je však uznávána praxe, kdy je aplikace vakcíny zpoplatněna. Obvykle je přímo hrazena pacientem, avšak náklady nejsou všude jednotné a závisí na lékaři nebo zdravotním zařízení, které očkování provádí. Ať je náš osobní názor na výši tohoto poplatku jakýkoli, nic to nemění na tom, že lékař je oprávněn ho vyžadovat.

Doporučujeme Vám informovat se u Vaší zdravotní pojišťovny, jak k hrazení aplikace očkování přistupuje. Je možné, že Vám může být tento poplatek, nebo jeho část proplacena.

Vaše Férová nemocnice

3.5.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS