Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Platba za keramickou zubní korunku

Dobrý den, prosím o radu, moje zubařka mi ošetřuje zub, na který budu mít korunku. Již mi v minulosti jednu dělala a vyšla mě i s čepem cca na 2500 asi před 4 lety. Nyní jsem již na 6500. Nejdříve jsem zaplatila 900 pravdepodobně za nějakou hmotu do kořene zubu, dále 1700 za čep, na který se nasazuje korunka a zálohu na korunku 2000 a pri optání , kolik jeste budu doplácet mi sdelila, že tak 2000. Jsem z toho ponekud prekvapena, ale take jsem na nic nedostala doklad a bohužel me nikdy o nicem dopredu neinformovala az po odvedené práci. Prosim o zhodnocení, zda je to možné v Praze, u lékaře který je u VZP platit za jednu korunku tolik. Jinak korunka je keramická. Děkuji předem moc za odpověď.

1BLUEGIRL

Odpověď:

Dobrý den,

zdravotní pojišťovna dle současné právní úpravy přispívá na keramické či metalokeramické zubní korunky, byť na jednom zubu pouze jednou za pět let. Konkrétní ceny však závisí na jednotlivém lékaři, obvkkých cen ve městě či oblasti a samozřejmě druhu korunky. Celokeramické korunky jsou nejkvalitnější mezi obdobými náhradami, jsou považovány za relativní nadstandard, jsou tedy i nejnákladnější a nejnáročnější na účast pacienta. Je možné, že před několika lety vám zubařka udělala jiný, levnější druh korunky. Dle dostupných cenníků zubník lékařů není neobyklá cena za celokeramickou korunku přesahující 6000 Kč a více. Jelikož nejsme lékaři a nedokážeme z vašeho popisu posoudit přesný typ vaší korunky a výši úhrady za ni, doporučujeme se o obvyklé výši doplatku informovat na infolince VZP tel. č. 844 117 777.

Lékař má ovšem povinnost vás o všech svých úkonech předem informovat a konzultovat je s vami. Měl vám tedy dopředu sdělit, jakou korunku vám mám  v úmyslu udělat, jakým způsobem a kolik vás bude stát. Ke všem svým placeným úkonům by měl mít dostupný ceník, do kterého lze nahlížet. Jelikož se u zhotovení zubní náhrady jedná o výrobu věci na zakázku, platí mezí vámi a zubařem vztah obdobný jako mezi obchodníkem a zákazníkem. Ke každému provedenému úkonu by vám měl být vydán doklad, ze kterého musí být jasné, co a za kolik vám bylo zhotoveno. Váš dotaz by tedy měl v první řadě směřovat na vaši lékařku, u které se informujte o ceně a důvodech její výše. Pokud nebudete s jakýmkoli úkonem souhlasit, nebo mít jakékoli dotazy, neprodleně se na ni s tím obraťte.

Pokud byste měla s lékařkou a její obchodními praktikami problémy, je možné podat stížnost.

Vaše Férová nemocnice

7.7.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS