Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Platba za kopii zdravotnické dokumentace

Dobrý den,

 požádala jsem e-mailem nemocnici v které jsem byla hospitalizována v souvislosti s mými dvěma porody o kopii zdravotnické dokumentace mé a mých dětí. Bylo mi obratem sděleno, že mi kopie zašlou poštou do 30 dnů od zaplacení faktury, kde budou účtovat za každou kopii stránky 2Kč a za každých 10 minut, které pracovník stráví vyhledáváním a kopírováním 100Kč. Chtěla bych vědět, zda je poplatek 100Kč za 10 minut opodstatněný a není v rozporu se zákonem.

Děkuji

ivig

Odpověď:

Dobrý den,

 ze zákona si může nemocnice účtovat pouze náklady skutečně spojené s pořízením dokumentace případně náklady spojené s odesláním poštou, pokud nedojde k osobnímu vyzvednutí. Tudíž 2 Kč za stránku by tomuto odpovídaly  Nicméně požadovaných 100 Kč za 10 minut, které nemocnice požaduje, nemá přímou oporu v zákoně.

Proto bychom Vám doporučili jako nejjednodušší řešení navštívit přímo nemocnici, vzít se sebou fotoaparát a danou dokumentaci si vyfotit. Pokud se sama z nějakého důvodu nemůže do nemocnice dostavit, můžete zkusit poslat nějakého Vašeho zástupce. V takovém případě bychom Vám doporučovali předem zavolat do nemocnice a zeptat, zdali stačí plná moc bez úředního ověření či zdali je úřední ověření nutné.

Pokud si i přesto chcete nechat dokumentaci zaslat, tak v takovém případě buď musíte částku zaplati nebo Vám zbývá jediná možnost, a sice ztěžovat si na postup nemocnice s tím, že paušální částka 100 Kč za deset minut je přemrštěná a neodpovídá zákonu. Stížnost můžete podat přímo u vedení nemocnice. Pokud Vás odmítnout můžete se obrátit na zřizovatele nemocnice. V případě krajská nemocnice, proto se můžete obrátit na příslušný odbor na krajském úřadě.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

23.2.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS