Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Platba za nevyžádaný nadstandard

Dobrý den. Zajímalo by mě, zda jsem povinná zaplatit celý poplatek za nadstandardní pokoj v porodnici. Po porodu jsem chtěla jít na nadstandard, protože jsem omdlela a bylo mi stále špatně, nemohla jsem chodit, chtěla jsem ale už mít dítě u sebe a tak mi připadalo rozumné si na první noc zaplatit nadstandard, aby mohl být manžel s námi a s péčí o dítě mi pomoci. Od začátku jsem však porodní asistentce říkala, že bych ho chtěla jen na ten jeden den. Ta mě odkazovala na to, ze se domluvíme se sestrou z šestinědělí. Nikdo to s námi pak už neřešil, já si na to sama nevzpomněla a až když jsem o tom začala mluvit při zaškolování do péče o dítě na nastandardním pokoji, tak mi sestra řekla, že přesun po jednom dni není možný. Opakovaně jsem ještě o přesun žádala, ale bylo mi řečeno, že na normálních pokojích není volno a přesun tudíž možný není. Jsem opravdu povinná platit za všechny 3 noci, i když jsem žádala přesun na normální pokoj? Nic jsem nepodepisovala, pouze před hospitalizací obecné vyrozumění s ceníkem služeb. Při odchodu z porodnice mi pak byl vystaven účet,ale nic jsem nepodepisovala. Moc děkuji za odpověď.

karolilu11

Odpověď:

Dobrý den,

obecně je třeba podepsat souhlas s nadstandardní péčí, pokud k tomu nedojde, nemocnice by po vás úhradu neměla požadovat.

Pokud jste žádala o přesun, který Vám nebyl povolen, za dny, kdy jste nadstandardní péči odmítla, byste neměla mít povinnost ji hradit. V případě, že neexistuje žádná jiná alternativa dané služby, nemůže jít o nadstandard. Na druhou stranu je možné, že při nástupu do nemocnice jste při podpisu ceníku souhlasila s pravidlem nemocnice týkajícím se možnosti přesunu pacienta na jiný pokoj. Z tohoto důvodu Vám doporučujeme ověřit si podmínky poskytování nadstandardních služeb u této konkrétní nemocnice a zjistit, zda byl postup s nimi v souladu.

Pokud byste chtěla situaci dále řešit, doporučujeme Vám obrátit se na advokáta, jejich seznam naleznete na stránkách České advokátní komory, pod odkazem zde.

Vaše Férová nemocnice

3.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS