Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Platba za pobyt v nemocnici v hmotné nouzi rok zpětně

Dobrý den, před rokem jsem byla po operaci hospitalizovaná v nemocnici .
Poplatek jsem doposud neuhradila a nyní mi by bylo řečeno na správě sociálního zabezpečení, že jelikož jsem v tuto dobu byla v hmotné nouzi, mohu po doložení dokladu požádat o zrušeni regulačního poplatku. V nemocnici mi bylo řečeno, že už je pozdě mohu s tím něco dělat.
Děkuji za odpověd

janča

Odpověď:

Dobrý den,

každá nemocnice je povinna vybírat regulační poplatky, ledaže by zde být důvod pro osvobození (např. osoba je ve hmotné nouzi, o čemž předloží doklad ne starší 30 dnů). Nemocnice musí regulační poplatek vybrat nejpozději do 8 dnů od ukončení hospitalizace, jinak se vystavuje nebezpečí sankcí ze strany zdravotní pojišťovny. To však podle našeho názoru nebrání nemocnici i po roce (byť už měla poplatek dávno vybrat) uznat rozhodnutí o tom, že jste byla v době hospitalizace v hmotné nouzi a poplatek Vám prominout.

Vyžádejte si tedy rozhodnutí ze Správy sociálního zabezpečení, že jste byla v době hospitalizace v hmotné nouzi a že tímpádem splňujete podmínky pro osvobození od regulačního poplatku. Toto rozhodnutí předložte v nemocnici a požadujte osvobození od zaplacení.

Pokud nemocnice nebude chtít spolupracovat, obraťte se na svou zdravotní pojišťovnu a popište jí svůj problém. Zdravotní pojišťovna má možnost sankcionovat postup nemocnice, který je v rozporu se zákonem.

Abyste předešla podobným problémům do budoucnosti, předložte v případě požadování jakéhokoli regulačního poplatku potrvzení o hmotné nouzi co nejdříve lékaři. Budete od placení osvobozena a nebudou Vám hrozit žádné dluhy. Pokud byste byla v nejbližší době opět hospitalizovaná, regulační poplatek 100 Kč za den pobytu v nemocnici byl od ledna 2014 zrušen.

Pokud je po Vás dluh již požadován v rámci exekuce, můžete se obrátit na občansko-právní dluhové poradenství, např. zde.

Vaše Férová nemocnice

25.9.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS