Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Platba za vypsání lázeňského návrhu

Na doporučení odborného lékaře mi návrh na lázně vypsal obvodní lékař. Za toto požadoval úhradu 200,- Kč. Lázeňský návrh jsem si musela sama odeslat do Ostravy doporučeně za 28,- Kč. Třeba lázně vůbec nedostanu a platila jsem 228,- Kč. Je to správné?

mila

Odpověď:

Dobrý den,

vypracování lázeňského návrhu spadá do kategorie administrativních úkonů nutných k dalšímu diagnostickému či terapeutickému postupu. Tyto jsou lékařům hrazeny zdravotní pojišťovnou v rámci tzv. kapitačních plateb. Tento názor nám byl potvrzen i revizní lékařkou VZP. Za tento zdravotnický úkon byste platit na místě neměla.

Co se týče zaslání návrhu zdravotní pojišťovně k reviznímu posouzení: zda toto provede lékař sám či odeslání nechá na pacientovi, je již jen věcí dohody na místě. Je tedy akceptovatelné, že jste návrh posílala sama, avšak lékař vám to nemůže bez dalšího nařídit.

Co se týče platby za vypsání lázeňského návrhu, jednání vašeho lékaře v pořádku rozhodně nebylo. Můžete se proti němu bránit např. cestou stížnosti u zdravotní pojišťovny či České lékařské komory. Postup při podávání této stížnosti jsme již blíže popsali zde.

Vaše Férová nemocnice

9.9.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS