Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Platba za zbytečnou hospitalizaci

Dobrý den, byla jsem ve čtvrtek přijata k plánované operaci do nemocnice. V pátek odpoledne mi sestra oznámila, že zákrok proveden nebude a že bude proveden v pondělí. Na víkend smím odejít domů. Musím za dva dny (čtvrtek a pátek) platit regulační poplatek, i když bych v tomto případě s hospitalizací nesouhlasila? Děkuji za radu.

Lenka

Odpověď:

Dobrý den,

omlouváme se vám za delší prodlevu při zodpovídání vašeho dotazu. Ze zákona o veřejném zdravotním pojištění plyne, že regulační poplatek v souvislosti s pobytem v nemocnici se platí za každý den, ve kterém je pojištěnci v daném zdravotnickém zařízení (nemocnici) poskytována ústavní péče. Při hospitalizaci trvající více dní se den, ve kterém byl pojištěnec přijat k poskytování takové péče, a den, ve kterém bylo poskytování takové péče ukončeno, počítá jako jeden den. Ve vašem případě by se tak jednalo o poplatek pouze za jeden den (tedy o částku 60 Kč). Jinak řečeno, platí se za noc na lůžku. Dle zákona byste tedy daný regulační poplatek uhradit měla.

Pokud ovšem máte pocit, že tato vaše hospitalizace nebyla nezbytná (např. v jejím průběhu nedošlo k žádnému vyšetření apod.) a že v tomto případě je výběr regulačního poplatku neoprávněný, můžete žádat jeho vrácení. Pokud se ale s nemocnicí nedohodnete, můžete si na daný postup nemocnice stěžovat. Nelze-li problém vyřešit přímo s touto nemocnicí, lze stížnost podat jejímu zřizovateli (krajskému úřadu nebo v případě fakultní nemocnice ministerstvu zdravotnictví). Více informací ke stížnostem lze najít zde.

Vaše Férová nemocnice

3.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS