Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Platba za zdravotnickou dokumentaci

Dobrý den,

přestoupila jsem se svou rodinou k jiné stomatoložce. Zažádala jsem bývalou lékařku o zdravotní karty všech členů rodiny. Vydala mi 4 x kopie, které přede mnou vytiskla a žádala po mne 400,- Kč. Vše měla provedené cca za 10 minut. Přijde mi to strašně předražené, nikde na dveřích o tomto informaci nemá. Vše jsem měla od doktorů při přechodu zdarma. Kdyby si počítala za okopírování + čas který s tím marnila, ale toto je opravdu nehorázné. Provedla toto oprávněně ? Může si takto říci co chce nebo je nějaký limit? Kam bych se mohla s tímto obrátit, na VZP nebo kde ? Chtěla bych alespoň polovinu dostat zpět.

Děkuji.

benecek

Odpověď:

Dobrý den,

zdravotnické zařízení smí požadovat za kopie zdravotnické dokumentace pouze úhradu ve výši, která nesmí přesáhnout náklady na jejich pořízení. Tato problematika je nově upravena v ustanovení § 66 odst. 3 písm. a) zákona o zdravotních službách. Podle téhož ustanovení musí zdravotnické zařízení umístit ceník pořízení výpisu či kopie na veřejně přístupném místě. Pokud Vaše lékařka ceník přístupný nemá, nemůže po vás požadovat platbu a pokud jste již zaplatila, můžete po ní požadovat peníze zpět.

K výši úhrady vám můžeme sdělit, že nedokážeme posoudit, zda byla cena přemrštěná, nevíme jak rozsáhlé karty byly; cena za jednu stranu A4 se může pohybovat od 3,- Kč do 20,- Kč. V kopírovacím centru se cena jedné strany A4 pohybuje kolem 3,- Kč a v této ceně je zahrnuta i cena práce člověka, který Vás obsluhuje. Naproti tomu v zákoně o soudních poplatcích je výslovně stanoveno, že za pořízení kopie ze spisu vedeného u soudu se platí 20,- Kč za stránku. Cena Vám stanovená by se tedy měla odvíjet od počtu stránek, které Vám byly vydány.

Nejprve bychom Vám doporučili abyste se zkusila domluvit s Vaší bývalou zubní lékařkou. Pokud byste neuspěla, můžete zdůraznit, že budete věc řešit i soudně. Chcete-li usilovat o navrácení části zaplaceného poplatku, můžete podat občanskoprávní žalobu na vydání bezdůvodného obohacení, společně s toutou žalobou budete platit soudní poplatek ve výši 1 000 Kč.

Na postup lékařky si můžete také stěžovat, doporučujeme se obrátit se stížností na Českou stomatologickou komoru. Stížnost vyřizuje revizní komise místně příslušné Oblastní stomatologické komory. Je však potřeba tuto stížnost podat do jednoho roku od inkriminované události, při níž došlo k pochybení zubaře.

Existuje taktéž možnost podat stížnost k zdravotní pojišťovně, aby prověřila poskytování zdravotních služeb zubařem a zjistit, zda byly vyúčtovány potřebné výkony - kopie karet.

Vaše Férová nemocnice

11.11.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS