Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Platby v těhotenství

Dobrý den,
chci se zeptat, v začátku těhotenství jsem musela zaplatit u gynegologa v poradně 500,- Kč. S tím že už nebudu platit žádný poplatek. Tak se chci zeptat, dle toho co čtu, bych měla mít v těhotenství vše hrazeno a tohle se mi zdá docela hodně na to, že poslední ultrazvuk mi doktor dělal v září a ostatní ultrazvuky jsem podstoupila v nemocnici kde po mě nechtěli ani korunu. Nějak se nemůžu dopídit proč jsem platila tuto částku a zda na ní doktor měl právo.

S pozdravem 

Markup

Odpověď:

Dobrý den, 

běžné služby poskytované gynekologem během těhotenství jsou plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Hrazené jsou vymezené a základní úkony vyplývající ze zákona (např. komplexní prenatální vyšetření a zařazení do gynekologické poradny, vystavení těhotenské legitimace, ultrazvukové vyšetřetření v 18. - 20. týdnu a ve 30. - 32. týdnu těhotenství a další). 

Hrazení se však nevztahuje na nadstandardní služby, za které má poskytovatel nárok požadovat příplatek. Poskytovatel zdravotních služeb Vám však tyto služby může pouze nabídnout, přičemž Vás má informovat o charakteru těchto služeb a samozřejmě i o výši poplatků. Na základě poskytnutých informací se můžete rozhodnout přijmout nadstandardní služby nebo je odmítnout.

Ve Vaší situaci Vám doporučujeme zeptat se gynekologa na konkrétní důvod placení daného poplatku (tedy za jaké služby jste platila). Pokud se jednalo opravdu o nadstandardní služby, o kterých Vás však předem neinformoval, pak můžete po lékaři požadovat navrácení poplatku. Můžete také zvažovat podání stížnosti, o této možnosti se více dočtete na našich stránkách pod odkazem zde

Vaše Férová nemocnice

23.2.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS