Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pleny pro inkontinentní pacienty

Jsem v domově pro seniory, výměna plen je prováděna po 8-10 hodinách s tím, že pleny nemají a mohou je měnit i po delší době než uvádím. Bylo mi řečeno, že si je tedy mám jít koupit a zaplatit. Jedná se o krajské zařízení.Je možná tak dlouhá doba výměny plen? Odpověď prosim sdělit na uvedený email. Děkuji.

senior

Odpověď:

Dobrý den, 

sociální služby musí být samozřejmě v souladu s lidskými právy, zachovávat lidskou důstojnost a vycházet z individuálně určených potřeb osob. Výměna plen by tedy měla odpovídat Vaším potřebám jakožto klienta. Absorpční pomůcky při inkontinenci jsou ovšem hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a domov pro seniory tedy může nakoupit pouze takové množství pomůcek, na které máte ze zdravotního pojištění nárok. 

Zákon uvádí tři stupně inkontinence podle závažnosti: lehkou (mimovolný únik moči nad 50 ml do 100 ml), střední (nad 100 ml do 200 ml) a těžkou (nad 200 ml). O stupni inkontinence rozhoduje lékař a na základě určeného stupně jsou poté předepisovány absorpční pomůcky. Ze zákona máte ze zdravotního pojištění nárok na: 

I. stupeň inkontinence - max. 150 ks vložek pro lehkou inkontinenci za měsíc v ceně max. 450 Kč

II. stupeň inkontinence- max. 150 ks vložných plen pro střední inkontinenci za měsíc v ceně max. 900 Kč

III. stupeň inkontinence - max. 150 ks plenkových kalhotek pro těžkou inkontinenci za měsíc v ceně max. 1700 Kč

 

Na každý měsíc tedy teoreticky připadá  až 150 ks plen (což by odpovídalo 5 plenám denně, tedy výměna každých 5 hodin), prakticky je však počet omezen cenou a je možné, že lze do uvedené částky pořídit pouze menší počet plen. Doporučujeme Vám promluvit si o věci ještě jednou s pečovatelkým personálem, zeptat se na druh používaných plen a jejich cenu. Můžete se také zeptat personálu na další druhy plen na trhu, případně se pokusit zjistit o druzích a cenách více v lékárnách či na internetu (je-li to vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu možné). V případě, že je možné do zákonem stanoveného limitu hrazeného ze zdravotního pojištění skutečně nakoupit pouze menší množství absorpčních pomůcek než potřebujete, byste si opravdu musela další pořídit sama na své vlastní náklady. 

Vaše Férová nemocnice 

23.9.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS