Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pojišťovna nechce proplatit očkování dítěte

Dobrý den, dnes jsme byli na pojišťovně požádat o proplacení očkování mého syna a řekli nám, že nám nic nezaplatí z důvodu, že od nového roku (tj. 2015) přecházíme k jiné pojišťovně. Prý odcházíme a tak nám nic neproplatí, což mi přijde hloupost, jsem u nich pojištěná ještě na nějaký ten měsíc a tak by měli ne? Co když se nám teď něco stane, tak v nemocnici naše pojišťovna řekne, že nic nezaplatí, že odcházíme za tři měsíce pryč? Stále jsem její pojištěnec se vším všudy, ne? Prosím moc o radu a vysvětlení. Předem děkuji za odpověď

Marťa

Odpověď:

Dobrý den,

skutečně není v pořádku, když pojišťovna odmítne proplatit poskytnutou zdravotní péči z toho důvodu, že přecházíte od nového roku k jiné. Takové jednání by bylo dle našeho názoru nezákonné a máte možnost se bránit. Zkuste se však nejprve obrátit přímo na Vaši současnou zdravotní pojišťovnou – zejména se zeptejte na to, jestli Vám skutečně neproplatí očkování kvůli tomu, že přecházíte jinam, nebo zda je pro to jiný důvod , např. že dané očkování zdravotní pojišťovna neproplácí nikomu. Pokud budete odmítnuta zejména z prvního důvodu, požadujte písemné rozhodnutí pojišťovny. Pokud máte dojem, že konkrétní očkování by mělo být hrazené, opět požadujte písemné rozhodnutí.

V případě, že u pojišťovny neuspějete, je třeba podat stížnost přímo Ministerstvu zdravotnictví, na odboru dohledu nad zdravotními pojišťovnami, kontaktní osobou by měl být v současné době Ing. Radko Česenek. V podnětu ministerstvu popište Vaši situaci, přiložte případné písemné rozhodnutí a sdělte svůj požadavek – proplacení očkování a prošetření pochybení zdravotní pojišťovny.

Pokud tedy budete potřebovat zdravotní péči, pojišťovna ji musí proplatit za celou dobu, kdy jste jejím pojištěncem - tedy až do 31.12.2014. Péči poskytnutou od 1.1.2015 pak bude proplácet nová pojišťovna. Zdravotní péče tak musí být zachována po celou dobu a odmítnutí proplácení není možné s odkazem na odchod k jiné pojišťovně.

Vaše Férová nemocnice

25.9.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS