Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatek u lékaře při vypsání vycházek

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, byla jsem na operaci na ortopedii, neschopenku mi vystavil zástup za praktického lékaře s tím, že za ním mám pak dojít se nahlásit. K ortopedovi jsem měla přijít za tři týdny, tak jsem se byla nahlásit u mého praktického lékaře, kde jsem chtěla napsat vycházky. Lékař mi vycházky napsal a řekl mi, že mám přijít až po kontrole na ortopedii. Žádné vyšetření mi neudělal, nic i přesto po mně sestřička chtěla 30 Kč. Při dotazu za co mi řekla, že mi lékař napsal vycházky... Chtěla bych se zeptat, měla na to právo? Vybírat poplatek za předepsané vycházky? A teď, když půjdu pro lístek na peníze, taky po mně může chtít 30 Kč poplatek?

Jana

Odpověď:

Dobrý den,

regulační poplatek se platí v případech, kdy lékař provede klinické vyšetření. Toto vyšetření by mělo začít pohovorem lékaře s pacientem ke zjištění vývoje jeho zdravotních potíží. Lékař by měl posoudit průběh onemocnění, stanovit a vysvětlit diagnostický a léčebný postup, zajistit další potřebná vyšetření, případně předepsat léky a provést administrativní činnosti související s výkonem.

Pokud dojde jenom k provedení administrativních činnosti, tedy vypsání vycházek nebo "lístku na peníze", tak lékař poplatek požadovat nemůže.

Podle zákona je zdravotnické zařízení povinno vystavit pojištěnci nebo jeho zákonnému zástupci na jeho žádost doklad o zaplacení poplatku s uvedením čísla pojištěnce, výše regulačního poplatku, dne jeho zaplacení, otiskem razítka zdravotnického zařízení a podpisem osoby, která regulační poplatek přijala. Takovéto potvrzení si můžete vyžádat pokaždé, když budete poplatek platit.

V případě, že lékař bude pokračovat v neoprávněném vybírání poplatků, můžete zvážit podání stížnosti k České lékařské komoře nebo k orgánu, který registroval nemocnici (nejčastěji to bývá krajský úřad) či ke zdravotní pojišťovně. Veškeré informace o podávání stížností, spolu se vzory stížností, naleznete zde. V případě podání stížnosti vám doklad o zaplacení poplatku pomůže prokázat, že lékař skutečně poplatek vybral.

Vaše Férová nemocnice

1.4.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS