Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatek u nového gynekologa za preventivní prohlídku

Dobrý den, v srpnu jsem se registrovala u nového gynekologa. Návštěva proběhla z důvodu menstruace pouze bez prohlídky a doktor mi vystavil recept na antikoncepci. Zaplatila jsem 30 Kč. Na prohlídku jsem se objednala na září. Byla to preventivní prohlídka. Lékař po mě chtěl 50 Kč za jednorázová zrcadla (s tím problém nemám) a 30 Kč poplatek. když jsem odvětila, že jde o preventivní prohlídku, bylo mi řečeno, že poplatek za preventivní prohlídky se sice neplatí, ale jen v případě, pokud je pacientka u lékaře registrovaná aspoň ten 1 rok. Zdá se mi to jako nesmysl. Můžete mi poradit? Děkuji Zuzana

Odpověď:

Dobrý den,

doba registrace není ze zákona omezením pro osvobození od povinnosti hradit poplatek. Omezen je pouze počet takových preventivních prohlídek, které se provádí jedenkrát ročně.

Bylo by pochopitelné, kdyby měl gynekolog obavy, že jste již preventivní prohlídku absolvovala u svého předchozího lékaře a že mu nebude prohlídka uhrazena pojišťovnou. Ve Vašem případě ale patrně nejde o úhradu pojišťovnou, ale jen o regulační poplatek. Domníváme se, že byste jej platit neměla. V případě nespokojenosti s gynekologem se obraťte na svoji pojišťovnu.

Vaše Férová nemocnice

8.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS