Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatek za aplikaci injekce

Dobrý den, donesl jsem do ordinace dvě krabičky injekcí po 5 ks k aplikaci. Po aplikaci jedné krabičky injekcí (5ti ks) jsem byl požádán sestrou o úhradu 30 Kč za aplikaci celé této první sady! Chtěl jsem se zeptat, zda je tento její postup oprávněný. Nutno možná dodat, že injekce mi předepsal specialista neurolog a obvodní lékař nebyl o nic žádán, ani neučinil žádný zákrok. Vše řešila (injekce aplikovala) její zdr. sestra.

Odpověď:

Dobrý den,

regulační poplatek ve výši 30 Kč se za návštěvu praktického lékaře platí pouze, pokud bylo provedeno klinické vyšetření. Ministerstvo zdravotnictví vykládá pojem klinické vyšetření takto: „Klinické vyšetření začíná pohovorem s pacientem ke zjištění vývoje jeho zdravotních potíží.

Lékař posoudí průběh onemocnění, stanoví a vysvětlí diagnostický a léčebný postup, zajistí další potřebná vyšetření, případně předepíše léčivé přípravky a provede administrativní činnosti související s výkonem. Základní úkony fyzikálního vyšetření jsou pohled, pohmat, poslech a poklep.“

Opakovaná aplikace injekce, která probíhá bez jakéhokoli vyšetření zcela automatizovaně a navíc je aplikována jen zdravotní sestrou bez kontaktu s lékařem, pod klinické vyšetření nespadá.

Můžete tedy požadovat neoprávněně vybraný poplatek nazpět, případně podat stížnost ke zdravotní pojišťovně. Více o stížnostech se dozvíte zde.

Vaše Férová nemocnice

10.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS