Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatek za hospitalizaci formou sponzorského daru

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak je v zákoně ošetřen poplatek za hospitalizaci ( LDN - 200 Kč  denně na 3 lůžkovém pokoji ) formou sponzorského daru - prý bych dostala darovací smlouvu. Je povinnost tento poplatek zaplatit? Děkuji

jungoslav

Odpověď:

Dobrý den,

poplatky za hospitalizaci v současné době neexistují (zůstal pouze poplatek 90 Kč za využití lékařské pohotovostní služby) povinnost zaplatit takový poplatek nemáte. Pokud byste však uzavřela s nemocnicí darovací smlouvu, zavázala byste se tento "sponzorský dar" uhradit.

Jiná situace by však byla, pokud bys jednalo o tzv. sociální lůžko podle § 52 zákona o sociálních službách. (To se poskytuje osobám, které již nevyžadují lůžkovou péči, ale vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nejsou schopny se obejít bez pomoci jiné fyzické osoby a nemohou být proto propuštěny ze zdravotnického zařízení lůžkové péče do doby, než jim je zabezpečena pomoc osobou blízkou nebo jinou fyzickou osobou nebo zajištěno poskytování terénních nebo ambulantních sociálních služeb anebo pobytových sociálních služeb v zařízeních sociálních služeb. Tento pobyt by pak byl poskytován za úhradu. Maximální výši úhrady stanoví vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách v § 18 (jedná se o maximálně 210 Kč za ubytování a 170 Kč denně za celodenní stravu)

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

26.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS