Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatek za neomluvenou absenci jako podmínka registrace

Dobrý den. Při registraci k nové zubařce jsem musela podepsat, že souhlasím s ceníkem a že v případě, že se nedostavím na ošetření, aniž bych se 48 hodin předem omluvila, zaplatím pokutu. Výše pokuty nebyla uvedená na formuláři ani v ceníku. Když jsem se ohradila, že to není se dvěma dětmi (které můžou ze dne na den onemocnět, ostatně stejně jako já) reálné, byla jsem "uklidněna", že to nikdy nevybírali, ale že to mají jako "bič" na ty, kteří se opakovaně objednávají a bez omluvy nechodí (nicméně vím o zubních ordinacích, které takovou pokutu skutečně vyžadují - ve výši 500-600 Kč). Jedná se o lékařku, která má smlouvu s mou zdravotní pojišťovnou. Budu registrovat nejmladší dítě (lékařka má stále volnou kapacitu) a ráda bych se podpisu něčeho takového vyhnula. Jsem si vědomá toho, že splňujeme podmínky pro registraci (volná kapacita, vzdálenost od bydliště, smlouva s pojišťovnou). V těchto podmínkách nicméně není nic o tom, že by mohl lékař podmínit registraci souhlasem s ceníkem nebo s pokutou. 1) Jak mám postupovat, pokud lékařka registraci syna odmítne, když jí danou větu nepodepíšu? 2) Můžu nějakým způsobem zrušit souhlas, který jsem udělila za sebe a za syna? 3) Ve chvíli, kdy souhlas podepíšu, znamená to, že po mně lékařka pokutu skutečně vyžadovat může? 4) Má lékařka na nějakou takovou pokutu nárok? Zajímá mě, jestli nemám za syna nic podepisovat (a jakým způsobem pak zubařku k zaregistrování syna přiměju) a mám ve svém zájmu zrušit svůj souhlas za sebe a prvního syna a nebo jestli nemá lékařka na pokutu nárok bez ohledu na podpisy a nemusím to tedy řešit. Děkuji.

Peťka

Odpověď:

Dobrý den,

poskytovatel zdravotních služeb je ze zákona povinen informovat pacienta o ceně zdravotních služeb nehrazených nebo částečně hrazených z veřejného zdravotního pojištění a sestavit seznam těchto cen a zpřístupnit jej pacientům. V případě nepodepsání formuláře zubní lékařka přijetí vašeho syna do péče nemůže odmítnout (odmítnout ho může pouze v případě, kdy by jeho přijetím bylo překročeno únosné pracovní vytížení, vzdálenost místa pobytu nebo, že není pojištěncem zdravotní pojišťovny, se kterou má lékařka smlouvu).

Stejně tak nemůže ukončit péči o Vás a Vašeho staršího syna v případě zpětvzetí souhlasu s pokutou. Podle našeho názoru lékařka na pokutu nárok nemá, protože se nejedná o zdravotní službu. A protože je poskytovatelem zdravotních služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění, nemůže Vaše přijetí podmiňovat podpisem popsaného formuláře. Jiná by byla situace, kdyby zdravotník poskytoval služby bez smlouvy z pojišťovnou pouze za úhradu pacientem, zde by pravděpodobně převážila smluvní svoboda stran a vyžadování podepsání formuláře by přicházelo v úvahu.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

17.10.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS