Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatek za pohotovost pacen opakovaně na různých pohotovostech.

Dobrý den, v sobotu jsem byla na pohotovosti s dýchacími problémy a dušností, v okresní nemocnici. Zaplatila jsem logicky 90,- Kč poplatek. Lékař mne vyšetřil a následně odeslal na speciální ORL na pohotovost, která byla ve vedlejším městě. Zde jsem zaplatila opět pohotovostní platbu 90,- Kč. Bylo to tedy ve stejný den, na doporučení "prvního "lékaře. Ten mi i vydal speciální potvrzení, že jsem v okresní nemocnici už zaplatila 90 korunový poplatek. Ve vedlejším městě však tvrdili, že jsou v jiném městě a proto musím platit znovu. Je to správné? Děkuji.

Dana

Odpověď:

Dobrý den

Ve Vašem případě se bohužel nejednalo o zákonné výjimky, kdy není nutné regulační pohotovostní poplatek hradit (tyto výjimky jsou vymezeny v §16a odstavec 2 zákona o veřejném zdravotním pojištění - jeho znění naleznete například zde).

Obecně není nutné platit tento poplatek 2krát v jednom dni, pokud jsou vyšetření prováděna v jednom lékařském zařízení. Vy jste bohužel byla vyšetřována v lékařském zařízení jiném, ve kterém mají povinnost od Vás tento poplatek opět vybrat.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 6025. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám pomohou zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď, a pokud budete mít další otázky, neváhejte se na nás opět obrátit.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

2.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS