Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatek za potvrzení propustky

Dobrý den,

ráda bych věděla, zda je v pořádku, příp. dle jakého právního předpisu lze zpoplatnit potvrzení propustky k lékaři. A to ve výši 50,- za jedno razítko. Další postup sestry bylo sdělení, že je možné u zaměstnavatele použít jako potvrzení zprávu pro praktického lékaře. Z pohledu mě jako pacienta, je toto proti dobrým mravům. Děkuji

Anyta

Odpověď:

Dobrý den,

domníváme se, že požadavek lékaře na úhradu potvrzení na propustku není v rozporu se zákonem. Lékaři, kteří mají smlouvu se zdravotní pojišťovnou, mohou požadovat úhradu jen tehdy, pokud zdravotní služba není plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění. O tento případ jde, pokud je pacient vyšetřován na vlastní žádost (např. způsobilost k řízení motorových vozidel).

Z vašeho popisu to ovšem vypadá, že samo vyšetření bylo hrazeno z vašeho zdravotního pojištění, a lékař vám účtoval "administrativní úkon", tedy vydání potvrzení, nicméně zákon o veřejném zdravotním pojištění lékaři povinnost potvrzovat propustky neukládá, a tak za tuto činnost může požadovat poplatej.

Ačkoliv souhlasíme s tím, že je zde zjevný nepoměr mezi poskytnutou službou, orazítkování papíru a poskytnutým plněním, tak možnosti nápravy vnímáme jako omezené. Napadá nás možnost informovat ministerstvo zdravotnictví o tom, že konkrétní lékař porušuje zákon o cenách, protože lékař zneužívá svého mocenského postavení, aby získal nepřiměřený majetkový prospěch. Pokud s postupem lékaře nesouhlasíte, můžete si na jeho postup stěžovat. Jak postupovat při podání stížnosti, uvádíme zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

22.2.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS