Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatky za opakující se léčbu

Dobrý den, chci se zeptat na svého otce, je těžký diabetik, takže se mu dosti často udělá gangréna na noze a s tím musí chodit i třikrát týdně na ošetření na chirurgii. Musí za každé ošetření platit, když léčba trvá někdy i 3 měsíce.

Odpověď:

Dobrý den,

regulační poplatek se dle zákonu platí za každou návštěvu lékaře poskytující specializovanou ambulantní péči (např. chirurg). Zákon avšak dále nespecifikuje, co tato návštěva musí obsahovat. Takže Váš otec je povinen platit za každý Vámi uvedený zákrok regulační poplatek, přestože se jedná opakovaně o tentýž problém.

Ve Vašem případě, s ohledem na Vámi uvedenou četnost těchto problému, by mohl Váš otec dosáhnout na maximální souhrnnou výši poplatků. Pokud celková částka uhrazená pojištěncem za regulační poplatky a za doplatky za předepsané ze zdravotního pojištění částečně hrazené léčivé přípravky nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely, vydané na území České republiky, překročí v kalendářním roce limit 5 000 Kč a u pojištěnců starších 65 let, včetně výši 2 500 Kč, je zdravotní pojišťovna povinna uhradit pojištěnci částku, o kterou je tento limit překročen.  Pojišťovna je povinna uhradit pojištěnci částku, o kterou překračuje součet regulačních poplatků a doplatků a to do 60 kalendářních dnů po uplynutí kalendářního čtvrtletí, ve kterém byl limit překročen.

Pokud je Váš otec vážně nemocen, je možné že limitu již dosáhl, aniž by to věděl. Doporučujeme Vám proto, informovat se u zdravotní pojišťovny, jak na tom Váš otec se souhrnnou výší jím zaplacených poplatků opravdu je. 

Vaše Férová nemocnice

12.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS