Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Porod v České republice

Dobrý den, chci se zeptat, chceme porodit nase dite v České republice, ale pracujeme v Anglii, platíme zdravotní pojištění v Anglii, moje žena je polské národnosti, já jsem Čech, jsme manželé, budeme něco platit, nebo se vztahuje pojištění z Anglie na Českou republiku?

eva

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel nejsme zaměřeni na právo sociálního zabezpečení, přesto se Vám pokusíme odpovědět.

Pro to, abyste nemuseli platit za porod v České republice, je důležité, aby vaše žena byla pojištěna v době, kdy jí bude poskytována předporodní a porodní péče. Jinými slovy není například podmínkou být pojištěna tři měsíce předem, ale důležité je, aby vaše žena byla pojištěna v době, kdy začnete rodit.

Nejdříve kontaktujte svoji pojišťovnu ve Velké Británii a zeptejte se, jak se k vaší situaci staví a zda by Vám porod v ČR uhradila. Pojišťovny Evropské unii obecně proplácí nutné neplánované zákroky, které musí pacient na území jiného členského státu podstoupit. K tomu stačí evropský průkaz zdravotního pojištění. Také Vám doporučujeme se před porodem obrátit na některou českou zdravotní pojišťovnu (například telefonní číslo na infolinku VZP je +420 844 117 777) a Vaši situaci s ní konzultovat.

Pokud se chcete nechat rovnou pojistit u některé české zdravotní pojišťovny, v systému veřejného zdravotního pojištění, jsou zde dvě možnosti jak se může vaše žena do systému dostat. Buď musí vaše žena být v České republice zaměstnaná nebo mít v ČR trvalý pobyt. 

Z vašeho dotazu není jasné, jestli chcete získat porodné nebo i peněžitou podporu v mateřství. Vaše možnosti získat tyto finanční příspěvky zavisí opět na tom, zda pracujete v ČR nebo jestli zde máte trvalý pobyt. K zjištění, zda máte nárok na tuto podporu kontaktujte českou správu sociálního zabezpečení.

Vaše Férová nemocnice

7.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS