Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní neschopnost a prodloužení výplaty nemocenských dávek

Dobrý den, dne 7.2.2012 jsem si žádala o prodloužení nemocenských dávek po ukončení podpůrčí doby, protože jsem měla nastoupit na hospitalizaci k léčbě úrazu. I přes vyjádření čtyř odborných lékařů o ponechání pracovní neschopnosti k doléčení, případně i nutnosti operace, posudkový lékař rozhodl, že stav je stabilizovaný a není důvod dál setrvávat na nemocenské, že můžu klidně pracovat jen jednou rukou, ale že se proti jeho rozhodnutí můžu do 14 dní odvolat. Rozhodnutí mi přišlo 23.2.2011 a já se odvolala 28.2.2012 prostřednictvím OSSZ. Ovšem za základě rozhodnutí posudkového lékaře mi ke dni 18.2.2012 ukončila pracovní neschopnost obvodní lékařka i přesto, že jeho rozhodnutí, stejně jako všichni ostatní odborní ošetřující lékaři, nechápala i vzhledem k současně probíhající těžké bronchitidě a zvýšeným teplotám i sedimentaci, brala jej však za směrodatné , ale věděla že s rozhodnutím nesouhlasím a budu se odvolávat. Dne 21.3.2012 mi přišlo rozhodnutí o odvolání s tím, že nemám nárok na prodloužení vyplácení nemocenských dávek z důvodu ukončení pracovní neschopnosti obvodní lékařkou proti kterému jsem se neodvolala. Přitom na OSSZ mi bylo sděleno, že si mám podat odvolání jejich prostřednictvím k ČSSZ v Brně a ukončenou neschopenku odevzdat a čekat na rozhodnutí odvolání. Obvodní lékařka údajně též nevěděla, že mi má PN ponechat i nadále, bez ohledu na vyjádření posudkového lékaře. Do práce jsem vzhledem ke zdravotnímu stavu nenastoupila. Je nějaká možnost rozhodnutí o odvolání zvrátit?

andy

Odpověď:

Dobrý den,

je třeba rozlišovat pojem pracovní neschopnost a popůrčí doba nemocenského. Pracovní neschopnost je stav, kdy jste ze zdravotních důvodů neschopná vykonávat pracovní činnost. K tomu je potřeba rozhodnutí lékaře o vzniku pracovní neschopnosti. Podpůrčí doba je doba, kdy jste v pracovní neschopnosti a dostáváte nemocenskou dávku. Můžete tedy být v pracovní neschopnosti a nedostávat přitom žádné dávky. Typicky je to právě z důvodu, kdy uplyne podpůrčí doba.

Informujte tedy v tomto smyslu svou lékařku a požádejte, aby znovu rozhodla o vzniku pracovní neschopnosti. Protože jste podpůrčí dobu už pravděpodovně vyčerpala, znovu požádejte o prodloužení výplaty nemocenského. Výplata vám může být prodloužena pouze pokud lze očekávat, že do 350 dnů od uplynutí podpůrčí doby nabudete pracovní schopnosti. Výplata vám na základě vaší žádosti bude prodloužena vždy o tři měsíce. Pro vyčerpání maximální doby, po kterou je možné nadále pobírat nemocenskou dávku (350 dní), je třeba tedy žádat opakovaně.

Proti každému takovému rozhodnutí je možné se odvolat, avšak musíte být lékařkou ponechána v pracovní neschopnosti. Žádost o prodloužení výplaty můžete podávat opakovaně, i v případě, kdy bude vaše žádost zamítnuta.

Vaše Férová nemocnice

1.4.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS