Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní neschopnost po skončení podpůrčí doby v nemoci

Dobrý den,

prosím o radu. 8.3.2016 mi končí podpůrčí doba u nemocenské. Požádala jsem o invalidní důchod, ale přišla mi pozvánka před posudkovou komisi až 14.3.


Nevím zda mi lékař musí nemocenskou ukončit, nebo mohu v nemocenské pokračovat (bez výplaty dávek). Pokud by lékař prodloužil dočasnou pracovní neschopnost - musím to nahlásit zaměstnavateli? A co to pro mne a zaměstnavatele znamená? Předem

Děkuji

ane.j

Odpověď:

Dobrý den,
 
je třeba uvést, že nárok na pobírání dávky nemocenského není totéž jako dočasná pracovní neschopnost. Doba trvání dočasné pracovní neschopnosti nemusí plně odpovídat době pobírání nemocenského. Jestliže Vám tedy již skončila (nebo brzy skončí) podpůrčí doba výplaty nemocenského, je přesto možné v případě, že Vám Váš zdravotní stav neumožňuje pracovat, zůstat v dočasné pracovní neschopnosti. To však záleží na posouzení Vašeho ošetřujícího lékaře. Ten může pracovní neschopnost ukončit např. i v případě, že uplynulo 180 dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti a vyšetřením zjistí, že zdravotní stav pacienta je stabilizovaný. 
 
Pokud by Vám nadále trvala pracovní neschopnost i po uplynutí podpůrčí doby, zbavilo by Vás to pouze povinnosti nastoupit do zaměstnání, na dávky by Vám již nárok zanikl. Nárok na výplatu dávek nemocenského pojištění po uplynutí podpůrčí doby lze přiznat pouze ve výjimečné situaci, kdy je zřejmé, že se pacient v brzké době uzdraví, což usuzujeme, že nebude Váš případ.
 
Co se týče oznámení zaměstnavateli, není nikde stanovana povinnost oznamovat prodloužení.
 
S pozdravem,
 
Vaše Férová nemocnice

15.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS