Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Právo na vyšetření bez doporučení lékaře, samoplatbou

Dobrý den,

prosím o vyjádření k mé situaci. Chci se nechat vyšetřit na tvorbu žaludeční kyseliny v žaludku (protože už mám delší dobu problémy s trávením), Nemám doporučení od lékaře a chci si toto vyšetření uhradit sama (cenu již znám a mám na ní připravené peníze). Když jsem se ale chtěla objednat na toto vyšetření, tak mi sestra na recepci příslušného oddělení sdělila, že vyšetření bez doporučení lékaře neprovádějí.

Moje známá lékařka (sice jiný obor) mi ale tvrdí, že ze zákona mám právo na jakékoliv vyšetření a nemocnice by mi měla vyhovět, pokud si vyšetření uhradím. Prosím o vyjádření a odkazy na jednotlivé zákony. Předem děkuji mockrát za odpověď a Váš čas.

Andrejkab

Odpověď:

Dobrý den,

v zákoně není zakotveno, že by doporučení např. od praktického lékaře bylo nutným předpokladem pro vyšetření u specialisty. Platí tedy, že lékař musí mít zákonem stanovené důvody k tomu, aby Vás mohl odmítnout. Naopak neplatí, že byste musela naplnit určité požadavky k tomu, abyste mohla být vyšetřena.

Důvody z nichž Vás může lékař odmítnout jsou dle § 48 odst. 1 zákona o zdravotních službách následující:

- přijetím pacienta by bylo překročeno únosné pracovní zatížení.

- za předpokladu, že se jedná o praktického lékaře, tak pokud by vzdálenost mezi bydlištěm pacienta a lékaře neumožňovala kvalitní poskytování zdravotních služeb.

- pacient není pojištěncem zdravotní pojišťovny s níž má lékař smlouvu.

Pokud by Vás lékař odmítl z jiného důvodu, dopustil by se správního deliktu. Požádejte Vámi zvoleného lékaře, ať Vám sdělí, z kterého ze zákonných důvodů, Vás odmítl přijmout do péče.

Dále se nedomníváme, že je nutné abyste si hradila vyšetření sama, dle našeho názoru se jedná o diagnostickou zdravotní péči, která je hrazenou službou dle § 13 odst. 2 zákona o veřejném zdravotním pojištění.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

9.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS