Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přeočkování prevenarem

Dobrý den, dcera je očkovaná 3x prevenarem 13 a vždy máme po očkování ekzém, takže nechci již přeočkovat prevenarem a paní doktorka mi říkala, že když nepřeočkuji tak budu muset uhradit celé očkování prevenarem.Doplatit prostě předešlé tři dávky, je to tak? Děkuji za odpověď Jana

zolik

Odpověď:

Dobrý den,

podmínkou úhrady dobrovolného očkování dětí proti pneumokoku z veřejného zdravotního pojištění je, aby byly první tři dávky aplikovány do sedmého měsíce dítěte. To podle Vašeho dotazu máte splněno. Plně hrazené je i přeočkování, které se zároveň musí stihnout do patnáctého měsíce. To odpovídá i očkovacímu schématu, které počítá se čtyřmi dávkami. Toto schéma dle výrobce zajišťuje nejlepší možnou účinnost očkování a tedy ochranu Vaší dcery, i když ochrana samozřejmě není 100 %.

Obecně platí, že zdravotní služby jsou z veřejného zdravotního pojištění poskytovány vždy jako celek, s ohledem na jejich konkrétní účel - cíl, kterého má být dosaženo. Pokud tedy není očkování poskytnuto v celém rozsahu, nelze jej z veřejného zdravotního pojištění uhradit. V takovém případě opravdu budete muset zaplatit cenu již aplikovaných očkovacích látek (tři dávky).

Jedinou možností je kontaktovat Vaši zdravotní pojišťovnu, která může akceptovat úhradu i částečného očkování, pokud vyhodnotí, že ve Vašem konkrétním případě to má požadovaný efekt. Obraťte se na svou zdravotní pojišťovnu a požádejte o písemné sdělení, zda uhradí očkovací látky (první tři dávky) i v případě, že nebude splněno očkovací schéma (nebude aplikovaná poslední dávka).

Pokud tuto úhradu pojišťovna odmítne, zkuste ještě požádat o příspěvek (alespoň částečný) z fondu prevence. Na příspěvky na prevenci sice není právní nárok, ale pojišťovny jsou občas ochotny z nich přispívat i mimo své vypsané preventivní programy, a to právě v situacích, kdy zdravotní služby nelze zaplatit přímo z veřejného zdravotního pojištění. Pokud Vám však příspěvek zdravotní pojišťovna nedá, nezbude Vám jiná možnost, než se domluvit s ošetřující lékařkou a první tři dávky zaplatit.

Budeme rádi, když nám případné informace získané od pojišťovny následně zašlete.

Na podobný dotaz jsme již odpověděli zde

http://ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/ockovani-27/n-volba-alternati-3516.html

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

3.7.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS