Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přeprava do nemocnice

Dobry den, mam dotaz na prepravu pacienta. Rozhodla Jsem se rodit v jine porodnici nez v te co je nejbliz. Krnovska Porodnice je vzdalena zhruba 90 km. Je nejaka pevna sazba za km? A nebo si to kazda nemocnice stanovi sama?

lennka

Odpověď:

Dobrý den,

v této věci se obraťte na vaši zdravotní pojišťovnu, která Vám poskytne více informací. Přepravu pacienta k lékaři upravuje zákon o veřejném zdravotním pojištění. Zákon upravuje i přepravu pacienta soukromým vozidlem. Osoba, která má na nárok na převoz sanitkou, může být přepravena i soukromým vozidlem, které řídí někdo jiný, pokud takové potvrzení. V takovém případě je možné požadovat proplacení cestovních nákladů ve výši odpovídající vzdálenosti nejbližšího zdravotnického zařízení, které poskytuje požadované služby.

Aby mohlo dojít k proplacení těchto náhrad, tak je nutné o tom informovat ošetřujícího lékaře, který musí přepravu vlastním vozidlem schválit. Poté proplacení nákladů nic nebrání, pojišťovnám proplácení ukládá zákon. Připomínáme, že si ale sami musíte podat žádost na pojišťovnu o proplacení.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

27.1.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS