Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Převoz

Dobrý den, moje sestřenice má 5-ti měsíčního syna. Jejich pediatrička je poslala do nemocnice na sono. Jejího syna si nechali na JIP s tím, že mu budou vyšetření dělat průběžně. Sestřenici ale poslali domů, protože pro ni neměli místo a dítě tam musela nechat samotné. Následně se doma zhroutila steskem. Je možné požádat o převoz do jiné nemocnice, kde místo mít budou? Je možné požádat o převoz dítěte sanitkou, když má malý napíchnutou kanylu? Pokud ne, musejí mu v nemocnici kanylu vytáhnout a pak napíchnout znovu, nebo mu může po dobu vlastního převozu autem v ručičce zůstat? Děkuji za odpověď

brokesie

Odpověď:

Dobrý den,

Vaše sestřenice má právo pobývat v nemocnici spolu s dítětem jako průvodce (její pobyt pojišťovna bude hradit, nebude muset za pobyt platit). Podmínkou je, že při hospitalizace je nutná její přítomnost vzhledem ke zdravotnímu stavu dítěte (o tomto sice rozhoduje lékař, avšak domníváme se, že tuto podmínku může splňovat).

Pokud tedy v dané nemocnici pro matku nemají lůžko, můžete se rozhodnout pro jinou nemocnici a domluvit si převoz. Převoz je hrazen pouze v případě, kdy jej lékař „předepíše“. Zeptejte se tedy přímo Vašeho lékaře na možnosti převozu. Pokud Vám převoz lékař „nepředepíše“, můžete si jej zajistit sami, avšak budete jej zároveň hradit.

Co se týče převozu s napojenou kanylou, nemůžeme Vám v tomto blíže poradit. Jsme totiž pouze právní poradna zabývající se zdravotnickým právem. Obraťte se tedy s tímto dotazem přímo na lékaře.

Vaše Férová nemocnice

30.9.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS