Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Převoz pacienta a omezení osobní svobody v nemocnici

Dobrý den, prosím o radu. V nemocnici leží můj dědeček, kterého, jak jsme zjistili, přivazují sestry neoprávněně k posteli, aniž by způsobil nějaké problémy, ale jen údajně z pohodlnosti. Toto chování je absolutně neslučitelné s důstojností a právy pacientů a já prosím o radu, jakým způsobem se organizuje např. převoz do jiné nemocnice. Děkuji

Mája

Odpověď:

Dobrý den,

z Vašeho dotazu vyplývají dvě oblasti, které je třeba vyřešit:

  • převoz pacienta do jiné nemocnice na vlastní žádost,
  • omezovací prostředky při hospitalizaci pacienta a hranice jejich použití.

I.

Pokud si přejete převoz do jiné nemocnice, je to samozřejmě po právní stránce možné a nemocnice by neměla takového pacienta zásadně odmítnout. Převoz do nemocnice do blízkosti bydliště by měl být plně hrazen z pojištění. Pacient si však může zvolit i jinou nemocnici, do které "nespadá". Převoz sanitkou do této jiné nemocnice však pravděpodobně nebudete mít hrazený, pokud nebudete mít doporučení lékaře.  Pokud by byl převoz nutný vzhledem ke zdravotnímu stavu pacienta, pak se tedy hradí z pojištění vždy.

Co se týče samotného převozu, pouze lékař posuzuje, jestli je pacient zdravotně schopen převozu běžným způsobem (tzn. autem s rodinou nebo pomoci taxi...), nebo jestli je pro něj nutný převoz prostřednictvím sanitky. Pokud lékař nárok na převoz sanitkou neuzná, můžete si ji zajistit sami, ale musíte převoz bohužel zaplatit. Více o převozech v sanitkách naleznete v již dříve zodpovězených dotazech zde a zde. Právní úpravu úhrady převozů naleznete v zákoně o veřejném zdravotním pojištění zde.

II.

Co se týče Vašeho problému s přivazováním pacienta k lůžku, mohlo by se jednat o bezdůvodné omezování osobní svobody pacienta a máte právo se proti takovému zacházení bránit. Lékař možnost rozhodnout o takovém omezení pacienta, ale pouze tehdy, pokud je to potřebné z důvodu jeho zdravotního stavu, nebo je to nutné k ochraně jiných osob. Takové opatření může být použito pouze po dobu nezbytně nutnou, která se odvíjí od toho, jak dlouho trvají důvody pro takové omezení. Všechny důvody pak musejí být uvedeny i ve zdravotnické dokumentaci, proto doporučujeme si zažádat o její kopii, na což máte právo.

Pokud nebylo postupováno v souladu se zákonem, konkrétně podle § 39 zákona o zdravotních službách zde, můžete podat stížnost vedoucímu nemocnice a dožadovat se nápravy například ve formě finančního vyrovnání. Stížností můžete docílit i toho, aby k takovému porušování zákona nedocházelo například v budoucnu u jiných případů. Ve stížnosti uveďte všechny rozhodné skutečnosti a důvody, pro které se lékař rozhodl použít tato omezení. Vzory stížností naleznete zde

Více informací o podmínkách použití omezovacích prostředků naleznete v dříve zodpovězených dotazech zde.

Vaše Férová nemocnice

6.8.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS