Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Příplatky v lázních

Dostal jsem komplexní lázeňskou péči v Mariánských lázních. Poslali mi předvolání, kde píší: lázeňský poplatek 15 Kč/den, regulační poplatek 60 Kč/den, doplatek za stravu 50 Kč/den, doplatek za komfort 40Kč/den. S prvními dvěma poplatky bych souhlasil, ale ty dva další musím platit? Děkuji za odpověď.

špacír

Odpověď:

Dobrý den,

domníváte se správně - první dva poplatky jsou lázně určitě oprávněny vybírat. Šedesátikorunový regulační poplatek se platí pro všechny komplexní lázeňské pobyty. Stejně tak i soudy uznaly oprávněnost vybírání místního, tzv. lázeňského poplatku od lázeňských hostů. Zdravotní pojišťovna by vám měla proplácet stravování ve standardní úrovni, tedy plnou penzi dle standardního jídelníčku lázenškého zařízení. Pokud vám byl poskytnut nadstandard stravování a jídla nad tento rámec, je to samozřejmě za příplatek. Co se komfortu ubytování týče, pojišťovna plně obvykle proplácí dvoulůžkový pokoj se základním vybavením. Jednolůžkový pokoj, televize, lednice apod. jsou již považovány za nadstandard a je možné za ně požadovat příplatek.

Pokud se domníváte, že tyto poplatky vám jsou účtovány neoprávněně a žádné nadstandardní ubytování ani stravování jste si neobjednal, poplatky neplaťte.  Pokud by lázně nadále platby vyžadovaly, doporučujeme vám podat stížnost. Můžete tak učinit ve vaší zdravotní pojišťovně, u které se rovněž můžete informovat o svých nárocích a povinnostech. Postup pro podání stížnosti i vzory naleznete na našem webu zde.

Vaše Férová nemocnice

18.5.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS