Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Prominutí poplatku za pobyt v nemocnici

Dobrý den, v roce 2013 jsem byla hospitalizována v nemocnici, vzhledem k tomu, že jsem pobírala dávky hmotné nouze, měla jsem být od platby osvobozena, o této skutečnosti jsem nemocnici informovala, jenže dnes mi přišel dopis, že mám pobyt zaplatit. Mám pobyt uhradit? Nebo stačí zaslat potvrzení, že jsem pobírala dávky? Na internetu jsem totiž našla informaci, že potvrzení nesmí být starší třiceti dnů, já jsem však jistá, že jsem nemocnici tento doklad dala, bohužel nevím zda to bylo osobně, doporučeně nebo jim ho tam měl někdo doručit místo mě. Já vím, že je to má chyba, ale tenkrát jsem nebyla ve stavu, nějak tuto situaci řešit. Přeji hezký den a budu se těšit na odpověď.

hasiickaa

Odpověď:

Dobrý den,

v situaci, kterou popisujete, nejste bohužel schopná prokázat, že jste potřebné potvrzení předložila. Pokud byste tak učinila, byla byste od regulačního poplatku osvobozena. Nyní se tedy můžete pokusit prokázat, že jste měla nárok na osvobození od poplatku.

Obraťte se proto nejdříve na krajskou pobočku Úřadu práce, pod kterou jste spadala, a požádejte je o vystavení potvrzení o pobírání dávek hmotné nouze v době, kdy jste byla v nemocnici. Toto potvrzení pak můžete zaslat spolu s vaším vysvětlením věci nemocnici, případně jiné osobě, která nyní váš dluh na vás vymáhá.

Pokud nebude s vaším vysvětlením souhlasit a bude dál trvat na uhrazení dlužné částky, bude spor velmi pravděpodobně řešen soudní cestou. Pro tento případ vám doporučujeme obrátit se co nejdříve na advokáta, který by vás ve sporu zastupoval (zákony totiž v některých případech stanoví velmi krátké lhůty, které poskytují žalovanému na reakci, jde zejména o případ tzv. platebního rozkazu), případně by vám byl schopen na základě znalosti celého případu doporučit vhodný postup. Vyhledat si ho můžete např. v seznamu vedeném Českou advokátní komorou.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

11.11.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS