Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Proplácení cesty na ozařování

Mám nárok na úhradu cestovních nákladů? Budu dojíždět na ozařování asi 40 km 5krát týdně 5 týdnů. Vzhledem k tomu, že jsem matka samoživitelka na nemocenské musím řešit finanční situaci. Děkuji.

Malásková

Odpověď:

Dobrý den,

na náhradu těchto nákladů máte nárok, avšak pouze za splnění následujících podmínek. Dle zákona o veřejném zdravotním pojištění, pokud se pojištěnec rozhodne pro dopravu soukromým vozidlem, má nárok na náhradu cestovních nákladů v případě, že splňuje nárok na hrazenou dopravu vozidlem lékařské služby, a pokud jeho ošetřující lékař tuto dopravu soukromým vozidlem schválí.

Podrobněji je tato doprava upravena v příloze k vyhlášce Ministerstva zdravotnictví, kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami. Dle ní je doprava pacienta soukromým vozidlem hrazena podle příslušného výkonu dopravy ve výši odpovídající vzdálenosti nejbližšího smluvního zdravotnického zařízení, které je oprávněné poskytnout zdravotní péči potřebného typu. Účtuje se pouze skutečný počet kilometrů ujetých s konkrétním pacientem, nikoli cesta vozidla bez pacienta.

K výpočtu kilometrů se používá aktuálně platná verze SW KILOMETROVNÍK Z PRO nejkratší trasa. VZP ČR hradí 4,80 Kč za kilometr.

Nárok na úhradu nákladů budete mít, jen pokud to schválí lékař. Doporučujeme proto, zeptat se přímo jeho. Jestli je vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu proplácení cestovních nákladů vhodné, nedokážeme jako právníci (a nikoliv lékaři) bohužel posoudit.

Vaše Férová nemocnice

16.8.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS