Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Proplácení doplatků za léky a hospitalizace

Dobrý den, jsem invalidní důchodce, když jsem se zde na internetu dočetl, že pacient má nárok při překročení limitu doplatků za léky a hospitalizaci má nárok na proplacení, začal jsem se o oto téma zabývat. V roce 2010 jsem platil za hospitalizaci 4500,- a za léky doplácím v průměru 1000 až 1500,- za dva měsíce. Dočetl jsem se že nemusím pojišťovnu nikterak žádat ani předkládat žádné doklady a sama by mi měla tyto částky proplatit. Mám pojišťovnu 211 a nikdy se tak nestalo. Mám tedy na nějaké proplácení nárok? Doplatky mi značně mávají rozpočtem.

Ajwori

Odpověď:

Dobrý den,

na proplácení doplatků máte opravdu nárok. Zákon však říká, že tyto úhrady doplatků jsou poskytovány pouze v případě, že se nejedná o doplatky na léčiva k podpůrné a doplňkové léčbě. Zdravotní pojišťovna je povinna uhradit pojištěnci částku, o kterou byl překročen zákonem stanovený limit na spoluúčast pojištěnce. Tento limit je 5000 Kč za kalendářní rok, v případě osob starších 65 let je limit stanoven na 2500 Kč. Pojišťovna by Vám měla tedy za každé kalendářní čtvrtletí uhradit tu částku, o kterou byl limit překročen, a to do 60 dní po uplynutí tohoto čtvrtletí. Zdravotní pojištěna tak má činit bez vyzvání a to buď poštovní složenkou nebo příkazem na váš účet, pokud jste sdělil pojišťovně Vaše bankovní spojení.

Tyto doplatky však musí být oznámeny zdravotní pojišťovně zdravotnickými zařízeními, tedy i lékárnou. Jestliže vám nebyly prozatím ani jednou uhrazeny tyto doplatky zdravotní pojišťovnou, doporučujeme Vám informovat se přímo na nejbližší pobočce Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (zde) či na infolince 844 211 211.

Vaše Férová nemocnice

22.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS