Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Proplácení porodu v zahraničí českou zdravotní pojišťovnou

Dobrý den,

žiji dlouhodobě v zahraničí (Německo), ale mam též stále trvalý pobyt v ČR a také české zdravotní pojištění, jelikož v Německu nemám žádný pracovní poměr. Nyní jsem těhotná a ráda bych rodila v Německu. Na české pojišťovně mi bylo řečeno,  že mi porod v zahraniční nebude proplacen, jelikož se nejedná o akutní a naléhavou péči (jiné by to bylo v případě předčasného porodu). Nicméně, například na stránkách http://europa.eu/youreurope/citizens/health/unplanned-healthcare/payments-reimbursements/index_cs.htm (jejich "Příklad" velmi odpovídá moji situaci) a i na dalších stránkách jsem našla, že "Těhotenství i porod se považují za neodkladnou lékařskou péči". Pokud je tomu tedy podle evropského práva opravdu tak, jak mam svoji pojišťovnu "donutit", aby mi mé právo na porod v zahraničí, kde dlouhodobě pobývám a musela bych se pouze kvůli porodu vracet do ČR a pak zase hned odcestovat, proplatila?

Dále jsem zjistila, že ve státech EU "péče musí být poskytnuta v takovém rozsahu, aby se pojištěnec nemusel do státu pojištění vrátit dříve, než zamýšlel, přičemž se přihlédne k povaze této péče a předpokládané délce pobytu, zároveň se ovšem nesmí jednat o péči, za jejímž poskytnutím by pojištěnec přímo (cíleně či plánovaně) vycestoval. Zdravotní služby jsou následně čerpány u poskytovatele zdravotních služeb napojeného na místní veřejný systém zdravotního pojištění." (zdroj: http://www.mzcr.cz/KvalitaABezpeci/dokumenty/narok-na-cerpani-zdravotnich-sluzeb-ceskymi-pojistenci-v-zahranici_11430_3508_29.html)

Z těchto prohlášení se mi zdá, že by česká pojišťovna měla porod v zahraničí (kdy se prokazatelně nejedná o vycestování za účelem péče, což mohu doložit dlouholetým potvrzením o pobytu) proplácet. Pokud tomu tak je, jaké jsou mé možnosti se tohoto práva domoci?

Předem děkuji za odpověď.

Leniczka

Odpověď:

Dobrý den,

pokud jste pojištěna na území České republiky a vlastníte Evropský průkaz zdravotního pojištění, měla by Vám být v rámci Evropské unie poskytnuta nezbytná zdravotní péče, a to ve stejné kvalitě a za stejných podmínek, za jakých je poskytnuta občanům na území země, kde se právě nacházíte – tedy, pokud by byla od občanů té konkrétní země požadována úhrada určitého úkonu, měla byste povinnost tyto úkony uhradit, a naopak, pokud jsou úkony plně hrazeny občanům, měly by být uhrazeny i Vám. Nezbytná péče je definována jako veškerá zdravotní péče, kterou vyžaduje zdravotní stav pojištěnce s přihlédnutím k předpokládané délce pobytu na území jiného státu EU, EHP a Švýcarska a charakteru poskytované péče. Musí být poskytnuta v takovém rozsahu, aby se pojištěnec nemusel vracet do země pojištění dříve, než původně zamýšlel, a to v souladu se Směrnicí Evropského Parlamentu a Rady EU ze dne 9. 3. 2011 o uplatňování práv pacientů v přeshraniční zdravotní péči, konkrétně čl. 7 – 13 této směrnice.

Do uvedené péče jednoznačně spadá i těhotenství, porod a následná péče s tímto spojená. Ta by měla být hrazena tzv. výpomocnou zdravotní pojišťovnou v zahraničí, která následně požádá Vaši pojišťovnu, aby jí náklady proplatila. Více informací si, mimo Vámi uvedený zdroj, můžete přečíst také například zde.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

11.5.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS