Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Registrace u zubního lékaře

Koncem roku 2013 odešla moje zubní lékařka do důchodu. Doporučila mi zubaře, který nemá s mojí pojišťovnou uzavřenou smlouvu. Začala jsem nového navštěvovat a samozřejmě vše platit. Obrátila jsem se na moji pojišťovnu, která mi poslala seznam možných lékařů, kteří mají s pojišťovnou smlouvu. Bohužel žádný mě nepřijme, jelikož mají všichni plnou kapacitu. Prosím tedy o radu, zda v případě toho, že nenajdu lékaře, bude mi muset pojišťovna najít nového a zda mám i nadále chodit a platit si vše. Celý život jsem poctivě pracovala a odváděla státu pojistné. Myslela jsem si, že změním i zdravotní pojišťovnu, ale to problém neřeší, když nejsou zubaři. Nyní, když jsem v důchodu, tak si mám vše platit? Je to moc smutné, co se dnes děje. Je to zase o známostech a jiných nekalých praktikách?

mirka

Odpověď:

Dobrý den,

jako pojištěnec máte samozřejmě právo na místně a časově dostupnou zdravotní péči. Můžete změnit svého lékaře a najít si některého z těch, se kterými má vaše pojišťovna uzavřenou smlouvu. V případě, že nemůžete žádného nálézt nebo pokud Vás ze seznamu Vaší pojišťovny nechce žádný lékař přijmout z důvodu přeplněné kapacity, obraťte se znovu na Vaší pojišťovnu a situaci jim osvětlete s tím, že vám musí lékaře zajistit. Pokud se však nedomluvíte na schůdném řešení pro obě strany, můžete podat na pojišťovnu stížnost k Ministerstvu zdravotnictví, protože porušuje svou povinnost zajistit Vám dostupnou zdravotní péči. 

Změna pojišťovny by mohla být také řešením - je však třeba podat žádost o změnu do konce měsíce června 2014 s tím, že k samotné změně dojde až k 1.1. 2015. Jiné pojišťovny mohou mít nasmlouvaných více lékařů a může zde být vyšší šance nějakého místně a časově dostupného nalézt. Informujte se například na internetových stránkách jednotlivých pojišťoven, kolik nasmlouvaných lékařů ve Vašem okolí mají (některé pojišťovny poskytují vyhledávání smluvních lékařů online).

Vaše Férová nemocnice

1.4.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS