Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Registrační a roční poplatek za evidenci

Přihlásila jsem se k ortopedovi, který má soukromou ordinaci. Za to, že mě přibral mezi své pacienty, si lékař vybral loni poplatek na rok ve výši 250 Kč, prý na práci s evidencí pacientů. Nově od letošního roku chce již poplatek 500 Kč. Toto chce každý rok. Má na to vůbec právo, když se vybírají 30 Kč poplatky při vyšetření?

Děkuji za odpověď.

mamina

Odpověď:

Dobrý den,

naše poradna již podobný dotaz řešila zde.

Jestliže je lékař ve smluvním vztahu s Vaší zdravotní pojišťovnou a poskytuje hrazenou zdravotní péči, na základě zákona o veřejném zdravotním pojištění, má právo vybírat pouze regulační poplatky podle zákona či příplatky za nadstandardní péči. Poplatky, které zmiňujete, lékař není oprávněn vybírat.

Jiný případ nastane, jde-li o soukromého lékaře, jehož péče není hrazena ze zdravotního pojištění. V tom případě jsou poplatky mezi ním a Vámi dané Vaší vzájemnou dohodou. Jedině pak může takovéto poplatky požadovat.

Z vašeho popisu, kdy zmiňujete, že lékař vybírá i regulační poplatek ve výši 30 Kč ale vyplývá, že váš lékař má smlouvu s vaší zdravotní pojišťovnou a proto se tedy o soukromého lékaře ve Vašem případě nejedná, neboť jeho péče je hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Poplatek za registraci máte právo odmítnout či jej vymáhat zpět; jednalo by se totiž o bezdůvodné obohacení lékaře. Více se můžete dočíst ve výše zmíněném zodpovězeném dotazu.

Vaše Férová nemocnice.

13.2.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS