Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Regulační poplatky

Dobrý den, moje dcera je nezaměstnaná jako absolventka na pracovním úřadě. Našla si brigádu, ale vydržela tam dva dny, protože jí při manuální práci ruplo v zápěstí, musela práci kvůli téhle bolesti nechat a je tímto zase bez peněz. S tímto zašla ke své obvodní doktorce, u které zaplatila jako nezaměstnaná 30 Kč a s doporučením na ortopedii zaplatila dalších 30 Kč s tím, že u paní obvodní doktorky podepisovala, že dostane ortézu, kterou ji vlastně ortoped nakonec nedal. Musí se platit 30 Kč, i když je od obvodní doktorky doporučení na vyšetření dál? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

podle zákona o veřejném zdravotním pojištění platí pojištěnec regulační poplatek ve výši 30 Kč za návštěvu u praktického lékaře, pokud bylo provedeno klinické vyšetření (tj. např.: poslech stetoskopem, měření tlaku apod.). Osoby nezaměstnané nejsou od těchto regulačních poplatků osvobozeny, proto pokud byla Vaše dcera obvodní lékařkou řádně vyšetřena, pak byla platba regulačního poplatku v souladu se zákonem.

Pokud se týká Vaší druhé otázky, zda se musí platit 30 Kč, i když je od obvodní doktorky doporučení na vyšetření dál, tak zde zákon připouští jednu výjimku. Regulační poplatek (ve výši 30 Kč) se neplatí, jde-li o laboratorní nebo diagnostické vyšetření vyžádané ošetřujícím lékařem. Avšak jen tehdy, pokud není zároveň provedeno klinické vyšetření. Jinými slovy řečeno, pokud byla Vaše dcera na ortopedii řádně vyšetřena (tzn., bylo provedeno klinické vyšetření, tj. kromě žádaného úkonu i konzultace a úkony další nezávislé na doporučení), pak byl i zde regulační poplatek vybrán v souladu se zákonem.

Co je chápáno pod pojmem klinické vyšetření se dočtete např. na stránkách ministerstva zdravotnictví zde.

Diagnostickým vyšetřením se pak rozumí celá škála úkonů od rentgenu až po magnetickou rezonanci.

Nicméně musíme přiznat, že daná problematika je poměrně nová a tím i složitá, neboť uvedené pojmy ještě nejsou jednoznačně vymezeny. Je tedy možné, že někdo jiný bude mít opačný názor na hrazení poplatku v případě doporučení.

Vaše Férová nemocnice

2.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS