Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Regulační poplatky pro děti v pěstounské péči

Dobrý den, prosím od čeho všeho jsou dětí v pěstounské péči osvobozeny při poplatcích u lékaře, v nemocnicích? je to třeba i aplikace vakcín?? Je někde definovaný zákon týkající se tohoto. děkuji K.

Katka

Odpověď:

Dobrý den,

děti v pěstounské péči jsou osvobozeny od všech regulačních poplatků, tedy od poplatků za návštěvu lékaře, návštěvu pohotovosti, pobyt v nemocnici i od poplatků za recept. Jak regulační poplatky, tak osvobození od nich upravuje zákon č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění, konkrétně v § 16a. Zmíněný zákon můžete nalézt zde.

Co se týká Vašeho dotazu ohledně aplikace vakcín, je situace taková:  Prováděcí vyhláška Ministerstva zdravotnictví stanovuje seznam tzv. povinných očkování. Tysi pacient nehradí. Pak existují očkování dobrovolná, která se provádějí na žádost pacienta. V těchto případech si jak cenu vakcíny, tak její aplikaci hradí sám pacient. Za samotnou aplikaci se však nevybírá regulační poplatek, ale pouze poplatek za provedení očkování a i děti v pěstounské péči jej tedy musí zaplatit. Avšak na vybraná dobrovolná očkování přispívají některé pojišťovny.
Zmíněná vyhláška Ministerstva zdravotnictví je vyhláška č. 537/2006 Sb. o očkování proti infekčním nemocem, nalézt ji můžete zde.


Přehledně je problematika očkování a jeho hrazení upravena zde.

Vaše Férová nemocnice

10.5.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS