Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Regulační poplatky v nemocnici před a po propustce

Dobrý den, jsem v nemocnici Trutnov na onkologickém oddělení na ozařování a dozvěděla jsem se, že mě budou vyúčtovávat regulační poplatky za dny propustky, kdy mě nebude prováděna žádná léčba, jestliže nebudu v nemocnici alespoň 3 dny před, nebo po propustce. Je to údajně rozhodnutí VZP. Myslím si, že to je proti zákonu, ale prý by s nimi VZP rozvázala dohodu. Prosím o odpoveď. Děkuji Dáša

Dáša

Odpověď:

Dobrý den,

máte pravdu, za dny propustky nemusíte platit regulační poplatky ze lůžkovou péči.

Pokud po vás budou poplatky přesto chtít, neplaťte a argumentujte zákonem o veřejném zdrovotním pojištění, který stanoví, podle § 26,  "Pokud je pojištěnec propuštěn do domácího ošetření na propustku, není poskytovatel po dobu trvání propustky oprávněn účtovat zdravotní pojišťovně náklady za lůžkovou péči." Následně ani vy nemusíte platit poplatky za pobyt v nemocnici, nemocnice s vámi také v době propustky náklady nemá.

Dále argumentujte metodickým pokynem pro zdravotnická zařízení, který je účinný od 1. 1. 2012, který stanoví: "Je-li pacient na propustce, poplatek se nehradí". Touto poznámkou mají na myslí poplatek 100 Kč. Tyto metodické pokyny najdete například zde.

Je pravdou, že v metodických pokytech píší, "že propustku nelze vykázat v prvních a posledních trech dnech hospitalizace". Podle našeho názoru, je věcí nemocnice, pokud už vám propustku na daný den povolí, aby se také vypořádala s tím, že za tento den nebude platit. Vy si rozhodně nemusíte kontrolovat, kolikátý den před propuštěním propustku máte, protože o vašem propuštění rozhodují lékaři.

Vaše Férová nemocnice

27.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS