Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Regulační poplatek za recept

Dobrý den,

u mojí psychiatričky mi recepční tvrdila, že pokud si jdu vyzvednout jen recept, který mi ona nechala u mojí doktorky vystavit, musím zaplatit 30 Kč poplatek. Dnes jsme mluvila s lékařkou a ta mi tvrdila, že pokud pacient nepřijde déle než v intervalu 3 měsíců na kontrolu, že by mi recept vůbec neměla vydat. Z dobré vůle jej vydala, ale zapsala to do systému, a proto musím platit poplatek za kontakt s lékařem i při vydáni receptu. Co je na tom pravdy, prosím?

Hurackova

Odpověď:

Dobrý den,

regulační poplatky se platí za každou návštěvu lékaře, ovšem zákon vymezuje okruh výjimek, kdy se regulační poplatky neplatí. Seznam jsme vymezili zde.

Ve Vašem případě se tedy nejedná o situaci, kdy má být vybírán regulační poplatek, lékařka vybírala poplatek neoprávněně a vy máte nárok na vrácení poplatků, které jste lékařce zaplatila bezdůvodně. Doporučujeme nejprve vyzvat lékařku k dobrovolnému navrácení zaplacené částky a v případě, kdy nebude chtít tuto vrátit, můžete podat žalobu na bezdůvodné obohacení k civilnímu soudu. Bližší informace o soudním řízení se dočtete zde.

Pokud se rozhodnete pro soudní řešení, tak Vám doporučujeme, abyste si našla advokáta se specializací na zdravotnické nebo občanské právo a nechala se jím před soudem zastoupit. Seznam advokátů najdete na stránkách České advokátní komory. České advokátní komory.

Na postup lékařky si také můžete stěžovat, bližší informace týkající se stížností naleznete zde. Cílem stížnosti ovšem není navrácení zaplaceného poplatku, nýbrž osobní postih lékařky.

Co se týče nutnosti pravidelných kontrol, zákon žádnou takovou povinnost nestanovuje. Pravidelné kontroly tedy nejsou předpokladem pro vydání předpisu.

Vaše Férová nemocnice

23.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS