Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Regulační poplatek za vyšetření dítěte zastupujícím lékařem

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda má zastupující lékař právo vybírat poplatek za ošetření dítěte do 18-ti let. Synovi vypadla plomba ze zubu a naše p.zubařka zrovna zahájila dovolenou. Na dveřích ordinace měla uveden kontakt na zastupující p.doktorku. Této jsem zavolala v útery a objednala si u ní ošetření syna na pátek. Domnívám se tímto, že poplatek 30,-Kč byl vybrán neoprávněně, protože se nejednalo o pohotovostní ošetření. To bych se obrátila přímo na pohotovost, a ne na zastupujícího lékaře! Nikdy před tím se mi něco podobného nestalo, i když jsem s dětmi již několikrát navštívila zastupujícího pediatra v době, kdy naše pani doktorka byla na dovolené či nemocná. Je to snad u zubařů jinak? Nebo ostatní doktoři neplní povinnost výběru regulačních poplatků a já tímto ušetřila? Samotnou mě překvapilo, že mi po telefonické reklamaci p.doktorka chtěla poplatek vrátit, že je skutečně neoprávněný, ale po čase mi zavolala a otočila, že oprávněný je. Děkuji za odpověď

Jana

Odpověď:

Dobrý den,

regulační poplatek byl zastupující zubní lékařkou vybrán neoprávněně.

Děti, které nedovršily 18 let věku neplatí regulační polatky za návštěvu praktického lékaře či specializovanou ambulatní péči. Přitom není rozhodné, zda vyšetření provedl zastupující lékař či nikoli.

Pokuste se nejprve s lékařkou dohodnout na vrácení zaplaceného regulačního poplatku. Případně pohrozte podáním stížností - tu následně můžete adresovat nadřízenému lékaři nebo vedoucímu zdravotnického zařízení, zřizovateli, krajskému úřadu, stomatologické komoře anebo pojišťovně se kterou má lékař smluvní vztah.

Vaše Férová nemocnice

27.8.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS