Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Rehabilitace

Dobrý večer partner prodělal 22.9.2017 těžkou mozkovou mrtvici. 30.11.2017 se dostal do rehabilitačního ústavu, odkud ho 14.2.2018 propustili. Lékař v nemocnici,kde mu 19.3.2018 provedli kranioplastiku, mně sdělil, že letos už nemá nárok na žádný rehabilitační ústav. Zajímalo by mě, jestli je to možné takhle oznámit (pojišťovna sdělila, že už na něj nedá žádné finance?). Druhá věc, kterou potřebuji zjistit-za jak dlouho s touto diagnozou může žádat ( v případě, že by finance byly)o další rehabilitační ústav. Děkuji za odpověď!

Aňa

Odpověď:

Dobrý den, 

léčebně rehabilitační péče je upravena v § 33 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Podmínky poskytování této péče jsou pak konkretizovány v příloze č. 5 téhož zákona. Návrh na léčebně rehabilitační péči podává Váš ošetřující lékař na formuláři zdravotní pojišťovny a je nutné, aby ho potvrdil revizní lékař Vaší zdravotní pojišťovny.  V zásadě se tato služba hradí buď komplexně, nebo se na její čerpání poskytují příspěvky.

Komplexní lázeňská léčebně rehabilitační péče navazuje na lůžkovou péči nebo na specializovanou ambulantní zdravotní péči a je zaměřena na doléčení, zabránění vzniku invalidity a nesoběstačnosti nebo na minimalizaci rozsahu invalidity. Poskytování této péče není množstevně za rok nijak omezeno.

Příspěvková lázeňská péče se většinou poskytuje u chronických onemocnění (předpokládá se opakování lázeňské léčby). Tato péče může být poskytnuta jednou za 2 roky, pokud nerozhodne lékař jinak.

Nárok na komplexní lázeňskou péči plně hrazenou zdravotní pojišťovnou je možný pouze v případě konkrétních onemocnění, po konkrétních operacích, apod. uvedených v indikačním seznamu v příloze č. 5. 

V případě cévní mozkové příhody (mozkové mrtvice) máte nárok na komplexně hrazenou rehabilitační péči po dobu 28 dnů s možností prodloužení. Nárok na opakovaný léčebný pobyt v tomto případě není. To znamená, že formulace odpovědi Vašeho lékaře nebyla správná, jelikož komplexní rehabilitační péče není poskytována za rok, ale je poskytována vždy pro určité onemocnění, operace atd. uvedené v indikačním seznamu v příloze č. 5. 

Pokud tedy kranioplastika souvisela s mozkovou mrtvicí, pro jejíž doléčení již Váš partner komplexní rehabilitační péči vyčerpal, opravdu už pro toto onemocnění znovu nárok na rehabilitační péči nemá. Nicméně, pokud byla Vašemu partnerovi provedena kranioplastika z důvodu dalšího onemocnění, které je také uvedeno v indikačním seznamu přílohy č. 5, bude mít Váš parner pro toto onemocnění také nárok na rehabilitační péči, a to po dobu uvedenou seznamu.

S pozdravem 

Vaše Férová nemocnice

27.6.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS