Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Reklamace u stomatologa

Dobrý den,
synovi jsme nechali před 14 dny zapečetit fisury na dvou stálých stoličkách (330 Kč za jeden zub). Po týdnu však pečetící výplň z jednoho zubu vypadla. Prosím o radu, zda mám nárok uplatňovat reklamaci a jaké jsou možnosti toho, co mohu požadovat v rámci reklamace. Mohu mimo jiné požadovat navrácení peněz? O pečetění už nemáme znovu zájem, syna výkon poměrně stresoval. Lékařka mi však při telefonickém hovoru sdělila, že mi peníze nevrátí.
Děkuji za odpověď.

breva

Odpověď:

Dobrý den. Stomatologický zákrok máte samozřejmě možnost reklamovat a to až do 6 měsíců od provedení zákroku. Spíše než v pozici zdravotníka je v obdobných případech zubař v roli obchodníka. Pokud chcete zákrok reklamovat, uplatněte ji tedy přímo u dotyčného stomatologa. Ve vašem případě nepomohl telefonický hovor, zkuste tedy se stomatologem reklamaci, případně jiný druh vyrovnání, probrat osobně v jeho ordinaci. 

Co se týče druhu reklamace, pokud lze vadu odstranit, pak máte nárok na její bezplatné odstranění bez zbytečného odkladu. Zubař si nemůže nárokovat žádné náklady na opravu. Bude-li vada neodstranitelná (tzn. že po opětovném zákroku vypadne fisura znovu), pak můžete smlouvu zrušit (od smlouvy odstoupit) a zubař Vám vrátí peníze. Záleží na domluvě se zubařem, které řešení zvolíte.

V případě, že by s vámi zubař nebyl ochoten reklamaci projednat, máte právo se obrátit na občanskoprávní soud s žalobou na náhradu škody. V tomto případě bychom již ale doporučili vyhledat právní pomoc advokáta.

Vaše Férová nemocnice.

3.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS