Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Reklamce nesedící zubní protézy

Mám zhotovenou novou celkovou zubní protézu a nenajim se s ní. Nesedí mi. Spodní protéza přesahuje horní, takže nic neukousnu ani nepokoušu. Mám nárok na reklamaci, opravu, zhotovení nové bezplatně nebo budu něco platit?

12345

Odpověď:

Dobrý den,

v případě zhotovení zubní náhrady se jedná o smlouvu o zhotovení věci na zakázku, kterou jste s lékařem uzavřela, byť i ústně. Zákon vám v takovém případě dává šestiměsíční záruční dobu, kterou vám lékař bez vašeho souhlasu nemůže nijak odepřít nebo zkrátit. To znamená, že máte nárok na opravu protézy, pokud vám nesedí a to bezplatně a bez zbytečného odkladu. Pokud by se jednalo o vadu, kterou by nebylo možné odstránit, máte dokonce nárok na vrácení peněz. Doporučujeme se však v první řadě dohodnout s lékařem na opravě.

Při uplatnění této záruky si o něm od zubaře vyžádejte písemné potvrzení, aby nebylo možné zbochybnit, že jste protézu reklamovala včas. Pokud byste měla s vyřizováním reklamace problémy, doporučujeme se obrátit na Sdružení ochrany spotřebitelů. Na lékaře je možné podat i stížnost, upozorňujeme však, že tato může být směrována na jeho odborný postup, což je ve vašem případě obtížné prokázat a skutečně se jedná spíše o problém občanskoprávní.

Doporučujeme se tedy snažit s lékařem domluvit a trvat na svých výše uvedených právech. Problémy podobné tomu vašemu jsme v naší poradně v minulosti již řešili, například zde vám mohou být objasněny další dotazy.

Vaše Férová nemocnice

14.6.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS