Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Renta- náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti

Dobrý den,
v roce 2010 se mi stal pracovní úraz (kolena). Byl řádně sepsán a zaměstnavatelem uznán. Byl jsem operován. V pracovní neschopnosti jsem byl až do konce podpůrčí doby. Na základě lékařského posudku mi byl přiznán invalidní důchod I. stupně. Ihned po ukončení pracovní neschopnosti jsem dostal od zaměstnavatele výpověď dle § 52 písm. c). Nyní jsem na úřadu práce. Můj momentální zdravotní stav (jsem po další operaci) mi stále nedovoluje vykonávat jakoukoli práci.
Začal jsem dostávat rentu. Domníval jsem se, že renta se vypočítává z průměrného výdělku před vznikem škody. Ale bývalý zaměstnavatel ji prý vypočetl z výše minimální mzdy. Je to tak správně? Přitom můj průměrný výdělek byl podstatně vyšší. Děkuji za odpověď.

Kolouch

Odpověď:

Dobrý den,

omlouváme se, že na Váš dotaz odpovídáme se zpožděním, které je způsobeno velkým zatížením poradny. Přesto doufáme, že Vám naše odpověď pomůže.

Renta neboli náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti je upravena v zákoníku práce v §  371

Pokud jste veden v evidenci uchazečů o zaměstnání, přísluší Vám rozdíl mezi průměrným výdělkem před vznikem škody a výdělkem dosahovaným po pracovním úrazu s připočtením případného invalidního důchodu pobíraného z téhož důvodu. Přičemž v případě, kdy byste pobíral rentu už jako zaměstnanec - tedy předtím, než jste se stal uchazečem o zaměstnání, příslušela by Vám náhrada v takové výši, ve které Vám na ni vzniklo právo za trvání pracovního poměru. Pokud jste však začal rentu pobírat až jako uchazeč o zaměstnání, bude se za výdělek po pracovním úrazu považovat výdělek ve výši minimální mzdy.
 
Přísluší Vám tedy rozdíl mezi průměrným výdělkem před vznikem škody a minimální mzdou s připočtením případného invalidního důchodu pobíraného z téhož důvodu.
 
Vaše Férová nemocnice

12.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS