Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Řešení zbytečně vynaložených peněz za léky

Dobrý den,

s ohledem na můj věk a nemoci často navštěvuji jako důchodkyně lékaře. Poslední dobou se mě ovšem 2x za sebou stala nemilá věc. Lékařka mi vypsala recept na léky v hodnotě 800 Kč, ovšem hned po prvním užívání jsem zjistila, že je mi nevolno a nemohu lék snášet. Po opětovné návštěvě mě sice lékařka ochotě vypsala recept na nový lék, ale vynaloženou částku za předchozí již zaplacený už nikoho nezajímá. Po dotazu lékaře mě bylo stroze sděleno, že bohužel na toto není pamatováno a o zmíněnou částku jsem bohužel přišla. Pokud by se jednalo o částku v řádech korun, asi bych se rovněž nad tím nepozastavovala, ale tohle může být pro nízkopříjmové skupiny občanů doslova likvidační pro další náklady na živobytí. Myslím, že nejsem ojedinělý případ a mělo by se to odpovídajícím způsobem řešit a zohlednit např. tak, že léky vrátím do lékárny či nemocnice a částku obdržím zpět.
Myslím, že by se na tuto okolnost měl brát ohled a situaci řešit.

salora

Odpověď:

Dobrý den,

otázkou je, zda se lékař během diagnózy, na základě které Vám vystavil léky, dopustil pochybení či nikoliv. Pokud lékař vyšetření provedl řádně a léky se přesto ukázaly jako nevhodné, což nešlo předvídat, nelze lékaře brát jako zodpovědného a požadovat náhradu vynaložených nákladů. V případě opačném, pokud lékař věděl, že léky nemůžete užívat a předepsal vám opětovně léky, které pro vás nejsou vhodné,  by však měl náklady na léky, které předepsal, uhradit.

Doporučujeme Vám nejprve si vyžádat kopii své zdravotnické dokumentace a následně se informovat u jiného lékaře, který by Vaši situaci mohl posoudit a poradit Vám, zda Váš lékař diagnostikoval korektně či nikoliv.

V případě, že zjistíte, že postup lékaře byl zřejmě nevhodný, můžete po něm požadovat na základě tohoto proplacení léků a případně na jeho postup podat stížnost. Více o stížnostech se můžete dočíst také zde.

Vrácení léků, byť s nepoškozeným obalem, nevidíme jako vhodné řešení. Lékárny mají povinnost takové léky přijímat zpět, ale peníze vám nevrátí.

Vaše Férová nemocnice

4.3.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS