Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Sanitka

Dobrý den,

jsem po operaci - plastice kolene. Mám nastoupit na rehabilitace. Městská doprava je možná jen s několika přestupy, a to bouhužel nezvládám - ortéza + berle. Může mi obvodní lékař vystavit žádost na sanitku k návštěvě rehabilitací? Tvrdí mi, že ne. Já se domnívám, že na dopravu nárok mám. Kam se obrátit dále?

Děkuji za odpověď.

kamča

Odpověď:

Dobrý den,

zdravotní pojišťovna hradí dopravu pojištěnce v případě, že jeho zdravotní stav podle vyjádření ošetřujícího lékaře, který tuto dopravu indikuje, neumožňuje dopravu běžným způsobem bez použití dopravní zdravotní služby. Výše uvedené pravidlo je uvedeno v zákoně o veřejném zdravotním pojištění. Záleží tedy pouze na lékaři, jak Váš zdravotní stav posoudí. V případě, že lékař nárok na sanitku neuzná, můžete si sanitku zajistit sama, ale bohužel si ji budete muset zaplatit.

Pokud se domníváte, že lékař Vám bezdůvodně neuznal nárok na dopravu sanitkou, přestože byste na něj z důvodu zdravotního stavu měla mít nárok, můžete se obrátit se stížností na vedení zdravotnického zařízení. Více informací o podávání stížností naleznete na stránkách Férové nemocnice v sekci Stížnosti. Dalším řešením by mohla být změna lékaře.

Podobný dotaz jsme již řešili např. zde

Vaše Férová nemocnice

23.10.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS